Business Internaţional

Numarul de infractiuni financiare din SUA a crescut

27.09.2006, 18:11 11

FBI desfasoara investigatii asupra a 52 de companii care se pare ca au antedatat contracte de optiuni de actiuni si exista indicii ca nu e vorba doar de aceste cazuri.
Potrivit lui Chip Burrus, director asistent la FBI, in mai putin de doua luni, numarul de infractiuni financiare a crescut cu 16%. Burrus a atentionat ca Departamentul de justitie se va opune eforturilor de inlesnire a modificarilor din sistemul de conducere corporatist, modificari aplicate la inceputul scandalului in care au fost implicate Enron si WorldCom, relateaza Bloomberg.
A laudat in schimb legea Sarbanes-Oxley, adoptata in 2002, care a fost contestata de grupuri de afaceristi de pe Wall Street, si a adaugat ca FBI urmareste cu atentie fraudele din industria de 1,2 mii de miliarde de dolari a fondurilor de hedging.
FBI investigheaza 486 de cazuri de frauda in acest an fiscal, in crestere de la 423 in 2005. Douazeci din fraudele corporatiste analizate implica daune mai mari de un miliard de dolari.
"Exista o parere generala ca totul va trece. Ei bine nu va fi asa", a spus Burrus. Pentru solutionarea cazurilor, biroul lucreaza indeaproape cu organismul de supraveghere a pietei de capital din SUA, procurori, Departamentul de justitie si alte agentii abilitate.
Atentia acordata de FBI acestor cazuri da un semn directorilor executivi in legatura cu importata lor, spune Burrus. "Nu sunt interesat de amenzi civile." "Daca ne deplasam acolo si incepem investigatia, este clar ca exista nereguli."
Manipularea ilegala a optiunilor de actiuni este unul dintre domeniile cu cea mai mare rata de crestere dupa parerea lui Burrus. Antedatarea apare atunci cand firmele rasplatesc directorii prin stabilirea datei retroactiv intr-o perioada in care actiunile erau ieftine, crescand posibilitatea de a inregistra profit. Cel putin 130 de companii au dezvaluit, fie de bunavoie, fie prin investigatii federale, probe incriminatorii in legatura cu practicile lor.
Primele invinuiri penale in cazul optiunilor au fost aduse impotriva fostilor directori ai Brocade Communications Systems din California si Comverse Technology din New York.
Burrus spune ca incurajeaza companiile sa raporteze din proprie initiativa neregulile.
"Directorii corporatisti onesti doresc o rezolvare rapida a cazurilor si de aceea ne ajuta prin ceea ce stiu sa faca mai bine. Daca apar intarzieri, nici ei, nici noi nu avem de castigat."
Despre fondurile de hedging, Burrus spune ca FBI este ingrijorat de numarul de investitori minoritari care obtin acces, in principal prin fonduri de pensii, la parteneriate private menite intreprinzatorilor bogati.
"Sunt o amenintare serioasa din cauza variatiei valorii dolarului si a numarului de institutii care se implica activ. Multi investitori care probabil nu se asteapta ca brokerii lor sa faca plasamente asa de riscante vor sfarsi cu pierderi mari", a adaugat Burrus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO