Business Internaţional

Nu ne grăbim să adoptăm euro, spun bulgarii

Autor: Gabriel Razi

20.01.2011, 23:40 21

Bulgaria nu se grăbeşte să adere la euro, preferând sămonitorizeze evenimentele legate de moneda europeană, lovită decriza din interiorul zonei euro, a spus Kalin Hristov, guvernatorulbăncii centrale din Bulgaria, citat de cotidianul The Wall StreetJournal.

Acelaşi mesaj a fost lansat în ultimele luni şi de oficiali dinPolonia, Cehia sau Ungaria.

Hristov a subliniat că Bulgaria, ţară care are un curs monetarfix, legat de euro, îşi menţine angajamentul de aderare la monedaunică, dar comentariile sale încep să se distanţeze de ladeclaraţia pe care a făcut-o acum ceva timp în Sofia, care vizainiţial o aderare rapidă la moneda europeană. În decembrie,ministrul de finanţe bulgar Simeon Djankov a declarat că problemelezonei euro legate de datoriile suverane au dus la schimbareastrategiei de aderare rapidă, dar a subliniat că partidul decentru-dreapta GERB este convins că acest lucru ar trebui să seîntâmple "în curând".

Analiştii spun că nu este vorba doar de autorităţile bulgare,care pun sub semnul întrebării meritele adoptării rapide a monedeieuro. Multe dintre economiile din Europa Centrală şi de Est sunt încurs de redresare după cea mai gravă recesiune de la prăbuşireacomunismului încoace, în timp ce zona euro este prinsă de crizadatoriei suverane.

Radovan Jelasic, fostul guvernator al băncii centrale dinSerbia, în prezent consilier în cadrul băncii UniCredit, cel maimare creditor din regiune, a declarat că "există cu singuranţă oschimbare în ce priveşte percepţia factorilor de decizie politicăcu privire la adoptarea monedei euro, dar acum nu este unasubstanţială".

Disciplina fiscală este deosebit de importantă pentru Bulgaria,deoarece un deficit bugetar mare ar putea pune presiune asupracursului levei, care este legat de euro.

Cursul valutar fix a fost adoptat după criza economică din 1997,care a dus la hiperinflaţie şi la prăbuşirea levei, obligă factoriide decizie politică să ducă o politică fiscală austeră pentru a seproteja împotriva atacurilor speculative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO