Business Internaţional

Novartis vrea sa-i apere pe francezii de la Aventis

15.03.2004, 00:00 11



Novartis, cel mai mare producator de medicamente din Elvetia, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca ar putea ajuta francezii de la Aventis sa lupte cu oferta ostila de preluare in valoare de 46,5 miliarde de euro, lansata de grupul Sanofi-Synthelabo, potrivit Bloomberg News.



Novartis nu a decis daca va incerca sa inceapa negocieri cu Aventis, au declarat reprezentantii companiei la cererea institutiei franceze de reglementare a pietelor financiare.



O oferta din partea Novartis ar declansa un razboi de preturi, Sanofi trezindu-se astfel ca trebuie sa invinga o companie cu o capitalizare bursiera dubla si cu un rating de credit AAA. De altfel, Novartis este singurul din primii cinci produnatori europeni de medicamente care are un astfel de rating.



Actiunile Aventis s-au tranzactionat la preturi superioare celui oferit initial de Sanofi. In prezent, o actiune a companiei franceze valoreaza in jur de 57 euro.



"Este un joc de poker. Exista riscul ca grupul Novartis sa fie nevoit sa plateasca peste 70 euro pe actiune pentru a evita o contraoferta a Sanofi. Ei isi pot permite insa sa astepte sa vada rezultatul bataliei dintre cele doua companii franceze", spune Richard Jarvis, analist la Pictet & Cie, care recomanda cumpararea de actiuni Novartis.



Jean-Francois Dehecq, directorul executiv al Sanofi, a afirmat joia trecuta ca va oferi un pret mai mare pentru Aventis numai daca apare un alt ofertant. Decizia depinde de "ce se va intampla pe piata si ce va face cavalerul pe cal alb. Dar sa asteptam sa vedem cine este acest cavaler".



Fuziunea dintre Novartis si Aventis ar duce la crearea celui de-al doilea producator de medicamente din lume. Novartis si-ar diversifica astfel portofoliul de medicamente impotriva cancerului si bolilor de inima, insa ritmul de crestere a vanzarilor va incetini, potrivit analistilor.



"Cred ca actionarii vor avea de castigat. Novartis ar putea oferi chiar mai mult. Atata timp cat nu se depaseste nivelul de 70 euro, achizitia ar fi eficienta", spune Dieter Buchholz, dela BNP Paribas Private Bank.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO