Business Internaţional

Novartis se angajeaza in preluarea Aventis

02.02.2004, 00:00 23



Actiunile Aventis au castigat peste 3%, in urma unei informatii conform careia producatorul elvetian de farmaceutice Novartis a mandatat cateva banci de investitii sa evalueze posibilitatea depunerii unei oferte de achizitie pentru firma franco-germana.



Chiar daca, potrivit informatiei din Wall Street Journal, grupul elvetian ar putea fi "cavalerul alb" pe care toata lumea il asteapta sa sara in ajutorul Aventis, analistii nu sunt siguri ca Aventis va primi favorabil aceasta contraoferta.



Numele Novartis circula drept un posibil candidat la preluarea firmei franco-germane, vizata si de concurentul francez Sanofi-Synthelabo. Posibilitatile financiare nu i-ar lipsi, avand in vedere capitalizarea bursiera de 101 miliarde de euro si disponibilitatile de aproape 3 miliarde de euro.



Insa scenariul fuziunii dintre companiile din Strasbourg si Basel este grevat de multe incertitudini. Novartis, actionar al concurentului sau Roche, cu un pachet de 33% din actiunile acestuia, ar pierde, in cazul unei fuziuni cu Aventis, mijloacele de preluare a celuilalt mare grup elvetian. Iar Roche pare mai atractiv decat firma farmaceutica franco-germana, prezenta sa in domeniul biotehnologic, medicamentele aflate in faza de dezvoltare si pozitia pe pietele de varf ca lupta contra SIDA parand sa-l faca mai demn de interes.



In plus, Novartis si Aventis par sa urmeze strategii distincte. Grupul elvetian doreste sa devina numarul trei din sector, iar Roche ramane o prioritate din acest punct de vedere.



In schimb, nu se stie cu siguranta daca Aventis, care ar vrea sa-si pastreze independenta, va accepta sa fie preluat de Novartis, chiar daca a anuntat ca examineaza tentativele de preluare amicale ale altor companii dupa ce a respins oferta ostila de 48 miliarde de euro inaintata luni de rivalul francez Sanofi-Synthelabo. Oferta ostila a deschis o gama larga de posibilitati pentru tranzactiile corporatiste, care au pus inclusiv compania Sanofi intr-o pozitie vulnerabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO