Business Internaţional

Novartis, profit net in crestere cu 13%

19.10.2005, 21:41 9

Novartis AG, al doilea producator de medicamente din Europa din punctul de vedere al valorii de piata, a anuntat o crestere de 13% a profitului sau net, pe baza veniturilor mai mari obtinute din vanzarile de Diovan, medicament utilizat in tratamentul hipertensiunii, cat si ca urmare a scaderii cheltuielilor legate de marketing, relateaza Bloomberg.

Profitul net a crescut pana la 1,67 miliarde de dolari (1,38 miliarde de euro), de la 1,47 miliarde de dolari (1,22 de miliarde de euro) cu un an in urma, a declarat Novartis.

Analistii estimau castiguri de 1,59 miliarde de dolari (1,32 de miliarde de euro), conform unui studiu al Bloomberg. Vanzarile companiei au crescut cu 19%, pana la 8,4 miliarde de dolari (6,9 miliarde de euro).

Cheltuielile de marketing ale diviziei de medicamente au scazut pana la 29,6% din vanzari, de la 31% cu un an in urma. GlaxoSmithKline Plc, cea mai mare companie producatoare de medicamente din Europa, cat si alte companii isi reduc costurile in contextul in care principalele produse ale acestora sunt afectate de vanzarile mai mari de medicamente generice.

"Acesta este numai primul trimestru si prin urmare nu stim daca este inceputul unei tendinte", arata Bob Pooler, analist in cadrul Lombard Odier Darier Hentsch. Valoarea actiunilor Novartis a crescut cu 17% in acest an, atingand cel mai inalt nivel din anul 2002.

Novartis, ca si Glaxo si Sanofi-Aventis SA, isi bazeaza cresterea pe medicamente mai vechi, cum ar fi Diovan, pana cand vor putea introduce medicamente noi.

Compania a cheltuit aproximativ 9 miliarde de dolari (7,47 de miliarde de euro) pe achizitii in acest an, in incercarea de a adauga noi produse in cadrul diviziilor sale de medicamente generice si medicamente eliberate fara prescriptie medicala, si a lansat o oferta pentru producatorul american de vaccinuri Chiron Inc.

Novartis a declarat ca se asteapta la valori record ale profitului sau operational si net in acest an, excluzand costurile legate de achizitii.

Castigurile Novartis au fost afectate de achizitionarea, la inceputul acestui an, a companiei germane Hexal AG, pe atunci a patra mare companie producatoare de medicamente generice din lume, si a filialei sale americane Eon Labs Inc. in schimbul a 8,3 miliarde de dolari (6,9 mld. euro).

Novartis a cumparat de asemenea divizia de medicamente eliberate fara prescriptie medicala a Squibb Co. in schimbul a 660 de milioane de dolari (648 mil. euro) in luna iulie.

Novartis si-a redus estimarile legate de impactul negativ al acestor achizitii asupra profitului operational pana la 75-100 de milioane de dolari, de la 150-250 de milioane de dolari. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO