Business Internaţional

Novartis incepe negocierile pentru preluarea Aventis

23.04.2004, 00:00 28



Novartis AG, al treilea producator de medicamente ca marime din Europa, a acceptat sa inceapa negocierile in vederea achizitionarii companiei franceze Aventis SA, care incearca sa scape de oferta de preluare ostila in valoare de 45 mld. euro lansata de Sanofi - Synthelabo SA, informeaza Bloomberg.



Consiliul de conducere al Novartis "a acceptat inceperea negocierilor pentru a descoperi daca sunt conditii favorabile unei cooperari", a declarat Raymund Breu, directorul financiar al companiei. "Asta nu inseamna ca vom ajunge in mod sigur la o intelegere", a mai precizat Breu.



Odata cu achizitionarea Aventis, Novartis va deveni al doilea producator de medicamente din lume, dupa compania americana Pfizer Inc. si in acelasi timp cel mai mare producator de medicamente pentru combaterea diferitelor tipuri de cancer. Novartis, companie elvetiana cu sediul central in Basel, va beneficia de forta de marketing din Statele Unite pe care o are Aventis, in vederea cresterii vanzarilor care au avansat cu mai putin de 5% in ultimii doi ani.



"Cand te uiti la companiile din Statele Unite, ce poti cumpara?", a comentat Karl Heinz Koch, analist la Lombard Odier Darier Hentsch and Cie in Zurich. "Nu e nici o alta companie care sa intruneasca toate conditiile cerute", a precizat Koch.



Vanzarile de produse farmaceutice ale Novartis in Statele Unite au crescut cu 15% anul trecut, pe piata americana realizandu-se 41% din veniturile totale de 24,9 mld. dolari ale companiei. Sanofi, care a raportat o crestere de 12% a vanzarilor realizate in primul trimestru al anului curent, obtine in Statele Unite o cota mai redusa din veniturile totale comparativ cu Aventis sau Novartis.



Producatorul elvetian a incheiat primul trimestru cu un profit net de 1,29 mld. dolari, in crestere cu 22%, in timp ce vanzarile totale ale grupului au avansat cu 16% pana la 6,64 mld. dolari. Profitul operational a inregistrat o crestere de 11% atingand o valoare de 1,49 mld. dolari in ciuda cheltuielilor ridicate pentru activitati de cercetare si dezvoltare.



Piata a primit totusi cu o anumita surprindere anuntul Novartis, majoritatea analistilor considerand ca producatorul de medicamente mai degraba ar fi renuntat la o tranzactie decat sa se alature unei lupte de preluare incarcata si de implicatii politice.



Daniel Vasella, directorul executiv al Novartis, insistase in trecut ca guvernul francez sa renunte la opozitia fata de un ofertant strain inainte de inceperea negocierilor cu Aventis. Prim-ministrul francez Jean-Pierre Raffarin a declarat ca prefera o o combinatie Sanofi - Aventis pentru a putea pastra controlul francez asupra industriei farmaceutice a tarii.



Breu a spus ca Novartis a luat in considerare "toate ingrijorarile legitime ale guvernului francez in ceea ce priveste cercetarea, personalul care lucreaza la Aventis, accesul la vaccinuri".



Novartis vrea "negocieri, nu discutii exploratorii", a pus Breu. "Nu am discutat inca despre pret sau despre orice alt element legat de alaturarea celor doua companii. Am facut bineinteles un studiu de fezabilitate si stim cat de interesant este proiectul", a mai adaugat Breu.



Aventis a respins oferta lansata de Sanofi, evaluata in prezent la 56,70 euro/actiune, ca fiind prea mica.



Actiunile Novartis au crescut cu 2% de la inceputul anului, o apreciere mai redusa decat performanta sectorului de medicamente european care a avansat cu 4,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO