Business Internaţional

Noul val de COVID-19 din Asia de Sud-Est perturbă lanţurile de aprovizionare internaţionale. Regiunea este acum un centru mare de producţie pentru maşini, computere, electronice şi confecţii

Noul val de COVID-19 din Asia de Sud-Est perturbă...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.09.2021, 22:19 923

♦ Cele mai rapide rate de scădere ale producţiei s-au înregistrat în Myanmar, Vietnam şi Malaiezia.

Noul val al pandemiei de COVID-19 şi întreruperile masive ale pro­ducţiei din Asia de Sud-Est vor duce la o diversificare mai mare şi la o remodelare majoră a lanţurilor de aprovizionare internaţionale, scrie Deutsche Welle.

Asia de Sud-Est s-a transformat într-o verigă importantă a lanţurilor de aprovizionare internaţionale în ultimele decenii, ţări precum Viet­nam, Thailanda şi Malaiezia deve­nind centre de producţie majore.

Regiunea este acum un centru mare de producţie pentru maşini, computere, electronice şi confecţii. Însă perturbările masive în activi­tatea  de producţie provocate de pandemia de COVID-19 ameninţă acum să provoace schimbări în lanţurile valorice. Regiunea este afectată de un nou val de infecţii cu coronavirus, iar măsurile de lockdown şi restric­ţiile mai stricte implementate pentru a controla răspândirea virusului au închis şi fabricile din multe ţări.

Producţia din întreaga regiune a fost grav afectată şi „a fost în scădere în luna august“, potrivit unui sondaj realizat de IHS Markit cu partici­parea a 2.100 de fabrici. De altfel, întreaga vară a fost una cu probleme.

„Cele mai rapide rate de scădere s-au înregistrat în Myanmar, Viet­nam şi Malaiezia“, a declarat econo­mistul de la IHS Markit Lewis Cooper. Reducerea capacităţii de producţie, în special în ţări precum Thailanda şi Vietnam, a afectat lan­ţurile valorice internaţionale. Multe com­panii care se aprovizionează cu măr­furi din regiune spun că s-au con­fruntat cu întreruperi fără pre­cedent în acest an din cauza focarelor de COVID-19 şi a penuriei de contai­nere.

„Având în vedere rolul crescut al Vietnamului în lanţurile de aprovizionare globale, în special în etapa finală de asamblare a electronicelor în ultimii ani, creşterea infecţiilor se face simţită la bunurile legate de telecomunicaţii“, a explicat pentru DW Sian Fenner, economist al Oxford Economics .

Rajiv Biswas, economist-şef la IHS Markit, spune că impactul închiderii fabricilor vietnameze are o amploare din ce în ce mai mare. "Peste 100 de fabrici de prelucrare a fructelor de mare au fost închise în sudul Vietnamului în august, în timp ce peste o treime din fabricile de textile şi confecţii au fost închise temporar în ultimele săptăm‚ni din cauza pandemiei", a afirmat el.

Pentru a evita întreruperile producţiei, autorităţile vietnameze au permis fabricilor să rămână deschise dacă adoptă măsuri stricte de izolare, inclusiv oferind cazare la faţa locului sau transport direct angajaţilor pentru a evita contaminarea şi răspândirea virusului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO