Business Internaţional

Noul val al pandemiei forţează reducerea prognozelor de creştere economică pentru SUA şi China. Europenii ar trebui să fie atenţi, pentru că forţa primului val i-a luat pe nepregătite

Noul val al pandemiei a restricţionat activitatea în mai multe porturi ale Chinei importante pentru comerţul internaţional.

Noul val al pandemiei a restricţionat activitatea în mai multe porturi ale Chinei importante pentru comerţul internaţional.

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2021, 17:12 1836

După îmbunătăţiri peste îmbu­nă­tăţiri ale prognozelor eco­momice făcute în paralel cu en­tu­ziasmul adus de re­des­chi­derea economiilor şi de re­ve­nirea vieţii sociale, au început să apară primele reduceri de estimări. Partea cea mai urâtă este că ele privesc cele mai mari economii ale lumii.

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, a redus proiecţia de creştere economică din acest an pentru SUA. Nu cu mult, dar suficient pentru a-i pune pe gânduri şi pe alţii.

Goldman a tăiat şi estimarea de creştere pentru China şi aşa au făcut şi alţi grei de pe Wall Street ca JPMorgan şi Morgan Stanley, precum şi Australia & New Zealand Banking Group. Lor li se vor alătura probabil curând şi alte bănci de anvergură globală.

Paşi similari au făcut şi instituţii de prognoză din Thailanda, Filipine şi India, una dintre cele mai populate ţări din lume. S&P vede o creştere mai slabă decât a anticipat anterior pentru Malaysia. Luate individual, aceste economii asiatice nu rivalizează cu SUA sau cu China, însă la un loc ele reprezintă un bloc economic uriaş şi o parte semnificativă din activitatea şi cererea globală. Adică au o contribuţie deloc de neglijat la creşterea economică mondială.

Cauzele reducerilor de estimări diferă de la un stat la altul, dar un numitor comun îl reprezintă efectul de frână pe care l-ar putea avea răspândirea variantei delta a coronavirusului care produce COVID-19.

Actuala criză, atipică şi cu multe necunoscute, a fost încă de la început o provocare căreia nu i-au făcut faţă prea bine instituţiile de prognoză, fie ele guverne, bănci, sau institute specializate pe acest lucru.

Recesiunile, deşi record, n-au fost chiar atât de adânci pe cât arătau calculele. Apoi, revenirile au depăşit cele mai multe aşteptări. Inflaţia a ieşit din tipare. Aceste lucruri arată cât de interconectate au ajuns economiile lumii şi cât de complexe, dar şi cât de vulnerabile, sunt lanţurile de aprovizionare globale. A fost, de asemenea, greu de prezis rezultatul experimentelor guvernelor cu sprijinrea consumului şi locurilor de muncă prin subvenţii.

Un exemplu de factor greu de cuantificat este penuria de microcipuri, care afectează producţia de electronice şi mai ales pe cea de autovehicule, coloana vertebrală a unor economii precum Germania şi Ungaria.

Goldman Sachs, când a redus estimarea de creştere economică în acest an pentru SUA, a avertizat asupra perturbărilor prelungite din lanţurile de aprovizionare şi a inflaţiei accelerate cauzate de varianta delta. Pe de altă parte, Ian Bremmer, fondatorul Eurasia Group, una dintre cele mai mari firme de consultanţă de risc politic, asigură că revenirea economică în ţările bogate va fi în continuare robustă.

Însă în economiile sărace varianta delta va afecta revenirea la normal a activităţii economice, mărind astfel dinstanţa dintre ele şi economiile cu venituri mari.

Analiştii de la Goldman au redus proiecţia de creştere economică a SUA pentru acest an de la 6,4% la 6%, avertizând asupra unui impact mai puternic decât a anticipat a variantei delta, ceea ce înseamnă continuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi inflaţie ridicată.

„Impactul variantei delta asupra creşterii şi inflaţiei se dovedeşte oarecum mai mare decât am anticipat. De asemenea, varianta delta şi alte perturbări vor duce probabil la creşterea preţurilor bunurilor care depind mult de lanţurile de aprovizionare“, au explicat strategii. Ei se aşteaptă ca americanii să cheltuiască mai puţin luna aceasta pe mesele la restaurant, pe călătorii şi alte servicii.

SUA sunt cea mai mare economie a lumii, iar cheltuielile populaţiei sunt principalul ei motor. Principalul motor de creştere al economiei globale este China, iar Goldman a diminuat estimarea de creştere a PIB-ului chinez anul acesta de la 8,6% la 8,3%. Proiecţia pentru trimestrul trei a fost redusă mai drastic,  de la 5,8% la 2,3%. Strategii sunt îngrijoraţi de efectele noilor restricţii introduse de autorităţile chineze în diferite regiuni pentru a stinge focare de Covid nou apărute.

Economia este frânată şi de o serie de inundaţii catastrofale.  Mai toate marile bănci  de investiţii şi-au ajustat în jos prognozele pentru China, citând incertitudinile create de noul val al pandemiei în sectorul serviciilor. „Măsurile draconice impuse de guvern au ca rezultat cele mai aspre interdicţii de călătorie şi carantine din China din primăvara anului trecut“, spun strategii de la Nomura.

Încetinire în China înseamnă încetinire şi pentru economiile care depind pentru creştere de cât consumă chinezii. Este vorba mai ales de ţările vecine. Însă noile necazuri pe care noul val al pandemiei le creează în China, în Asia în general, şi în SUA ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru europeni, care au fost luaţi prin surprindere de forţa primului val al pandemiei, pornit tot din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO