Business Internaţional

Noul primar al Moscovei are misiunea de a supraveghea sănătatea „inimii financiare“ a Rusiei

Noul primar al Moscovei are misiunea de a supraveghea sănătatea „inimii financiare“ a Rusiei

Autor: Gabriel Razi

21.10.2010, 23:59 33

Fotoliul de primar al capitalei Rusiei vine cu obligaţia de agestiona un buget de 40 de miliarde de dolari (29 mld. euro), de acontinua politica financiară a predecesorului său şi de a face faţăstatutului metropolei moscovite, considerată nu un oraş, ci oregiune, scrie BBC News.

Moscova, condusă de către carismaticul Iuri Lujkov timp de 18 ani,trece sub tutela lui Serghei Sobianin, un apropiat al premieruluiVladimir Putin. Sobianin primeşte drept moştenire o economiesolidă, cu potenţial de dezvoltare în viitor, dar şi cu un pachetsemnificativ de riscuri.
Până acum investitorii nu s-au grăbit să se arate îngrijoraţi cănoua conducere a oraşului îi va obliga să îşi schimbe fundamentalmaniera de a face afaceri. Unele voci susţin însă că existăposibilitatea unei reconsiderări a modului în care vor fi acordatepe viitor contractele publice. Alţi experţi avertizează în privinţapericolului de pierdere a unei părţi a veniturilor din taxe şiimpozite.

Inima financiară a Rusiei
Moscova deţine un statut aparte, nu numai cel de capitală, dar şicel de "inimă financiară" a Rusiei. Bugetul său de 43 de miliardede dolari îl depăşeşte pe cel al multor ţări, cum ar fi Bulgaria,Letonia sau Slovenia. Oraşul generează mai mult de 20% din PIB-ulţării şi reprezintă un pol de atracţie pentru un sfert dininvestiţiile străine directe ale ţării.
Dar lipsa diversificării surselor de venit ce construiesc bugetulcapitalei se poate transfoma într-o vulnerabilitate îngrijorătoare.Aproape 80% din totalul veniturilor ge­nerate de oraş provinexclusiv din impozite şi taxe.
Analiştii ruşi avertizează că nivelul taxelor este stabilit deguvernul federal, iar noul primar nu dispune de niciun mecanismpentru a mări astfel bugetul. Din contră, există riscul ca unelecompanii să eludeze sistemul de taxe moscovit prin translatareasediului central către alte regiuni mai relaxate fiscal.
Creşterea veniturilor rămâne, totuşi, în mâinile noului primar şidepinde de "greutatea politică" a acestuia în cercurile înalte dela Kremlin.
Vladimir Klimanov, directorul Institutului pentru ReformareaFinanţelor Publice, avertizează despre existenţa unui proiect princare regiunile ce încasează venituri substanţiale ar putea finevoite să redistribuie o parte din acestea către alte regiuni maipuţin fertile financiar.
"Va avea loc o redistribuire a veniturilor din taxe şi impozite,iar Moscova ar putea pierde 10% din buget", spune oficialul.
Privatizarea mai multor companii, aflate acum în proprietateaoraşului, pare a fi soluţia pentru a contrabalansa pierderea uneipărţi a fondurilor din impozite. Olga Kriştanovksaia, sociolog rus,crede că "toate activele profitabile vor fi vândute. Noul primar vaîncerca să privatizeze cât mai mult".

Corupţia a ţinut în frâu investitorii
Avântul investitorilor a fost temperat până în prezent deacuzaţiile de corupţie ce planau asupra administraţiei precedenteşi de modul în care contractele publice pentru dezvoltareainfrastructurii erau acordate.
Miza este una importantă, bugetul de achiziţii publice al oraşuluipentru anul 2011 situându-se în jurul sumei de 9,5 miliarde dedolari.
Economia Moscovei se arată totuşi solidă şi sustenabilă, dreptdovadă stând faptul că atunci când presa a titrat că primarulLujkov "a pierdut încrederea preşedintelui", cotaţiile bursiere aurefuzat să fluctueze.
Agenţia de rating Standard & Poor's a confirmat ratingul BBBpentru riscul de credit al oraşului, declarând că acesta "continuăsă reflecte poziţia capitalei drept centru economic, administrativşi financiar al Rusiei, cât şi prezenţa unei economii diversificatecu orientare către sectorul serviciilor, ce ridică nivelulveniturilor mult peste media naţională".
Reprezentanţii agenţiei au adăugat că acest statut depinde directde politica fiscală a orasului.
Noua echipă de management al administraţiei publice locale vatrebui să reuşească mult mai mult decât continuarea politiciloreconomico-financiare ale fostei guvernări pentru a atrage simpatialocuitorilor şi a investitorilor.
Industria hotelieră şi alte câteva sectoare ale economiei moscovitesunt momentan subdezvoltate, deşi au potenţial important decreştere.
Alte zone economice ar putea obţine rezultate superioare prinprivatizare, implicit, venituri superioare din taxe şi impozitepentru oraş.
gabriel.razi@zf.ro


Privatizările, prioritate pentru noul primar


Noul primar al Moscovei intenţionează să vândă pachete importantede acţiuni la companiile ce aparţin administraţiei în sectoare cumar fi cel bancar sau cel al transportului aerian, scrie Bloomberg.Intenţia de a vinde o parte din activele controlate de stat este undemers al Kremlinului pentru a corecta deficitul bugetar.
Guvernul plănuieşte să obţină în acest fel 10 miliarde de dolarianual în următorii cinci ani pentru a reuşi să micşoreze deficitulde 5,3% din PIB. Municipalitatea deţine 63,8% din Bank of Moscow,care la rândul ei are o participaţie de 65,9% în cadrulMosvodokanalbank.
Administraţia oraşului are pachete de acţiuni însemnate şi încadrul Mosstroieconombank şi a companiei aeriene Atlant-Soiuz.Mandatul fostului primar poate fi caracterizat de opoziţia acestuiafaţă de guvernul federal şi de respingerea ferventă a programelorde privatizare din timpul preşedintelui Elţîn.
Privatizările de la începutul anilor 1990 din Rusia s-au făcutpentru preţuri "simbolice", astfel că Lujkov a primit semne unanimede simpatie pentru refuzul de a renunţa uşor la industriacapitalei.
Serghei Sobianin, apropiat al cuplului Medvedev-Putin, ocupăfotoliul de primar cu misiunea de a transforma economia moscovităîntr-una "deschisă şi competitivă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO