Business Internaţional

Noul pariu riscant al „Oracolului din Omaha”: În ce îşi mai pune banii Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume

Noul pariu riscant al „Oracolului din Omaha”: În ce...

Autor: Tibi Oprea

18.11.2018, 20:00 2108

Berkshire Hathaway, compania cu diverse subsidiare în domenii precum asigurări, construcţii, mobilă şi transporturi a miliardarului Warren Buffett, a achiziţionat, la 30 septembrie, 36 de milioane de acţiuni la JPMorgan, evaluate la aproximativ 4 miliarde de dolari. În acelaşi timp, şi-a mărit participaţia la producătorul Apple la 57 de milioane de dolari cu cele 522.902 de acţiuni noi cumpărate, potrivit dosarelor Comisiei pentru valori mobiliare şi de schimb valutar, citate de MarketWatch.

Surprinzător, aceste două achiziţii au venit, pe de o parte, în urma scăderii cu 2,8% a acţiunilor Apple la închiderea şedinţei de tranzacţionare de miercuri şi, pe de altă parte, pe fondul perspectivelor negative asupra domeniului bancar, alimentate de creşterile de dobânzi de bază. Acţiunile JPMorgan au scăzut cu 2,1%, dar se preconizează că se vor menţine la un câştig de 4% la nivelul întregului an, clasând gigantul bancar printre cei mai buni performeri.

Acestea nu sunt singurele investiţii surprinzătoare pe care Buffett a mizat. Compania sa a adăugat 5,1 milioane de acţiuni şi la Goldman Sachs Group – bancă implicată într-un scandal legat de fondurile de investiţii din Malaezia care i-a afectat acţiunile – ajungând la o participaţie de 4 milioane de dolari. În schimb, compania magnatului şi-a micşorat deţinerile la Wells Fargo cu 9,6 milioane de acţiuni.

În domeniul tehnologiei, Berkshire a cumpărat la finalul lunii septembrie o nouă participaţie la Oracle, 41,4 milioane de acţiuni pentru suma de 2 miliarde de dolari.

Acţiunile de clasă A şi clasă B ale Berkshire Hathaway au crescut până acum cu 9% în acest an, comparativ cu o creştere anuală de 1,5% pentru indicele Dow Jones Industrial Average şi de 1,1% pentru indicele S&P 500, până în prezent în 2018, potrivit datelor FactSet. Indicele compozit Nasdaq Composite a crescut cu 3,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO