Business Internaţional

Noul pariu Ikea: bani din vânt în SUA

Noul pariu Ikea: bani din vânt în SUA

Autor: Luciana Georgescu

20.04.2014, 15:25 1452

Ikea a anunţat că vrea să investească în producerea de energie eoliană în SUA, prin achiziţionarea unui parc cu o capacitate instalată de 98 MW, situat în Hoopeston, la 177 de km în sudul oraşului Chicago, scrie The Wall Street Journal.

Parcul din Illinois, care este dotat cu 49 de turbine eoliene şi este deţinut integral de retailerul suedez, va intra în funcţiune la începutul lui 2015, iar Apex Clean Energy, o companie de energie eoliana şi solară, va prelua funcţia de conducere.

Ikea a anunţat că nu plănuieşte să folosească energia pentru niciunul din cele 38 de magazine din America de Nord. Potrivit aceleaşi surse, energia generată ar fi suficientă pentru a sprijini consumul a 34.000 de gospodării din SUA, în fiecare an.  

Retailerul suedez ocupă poziţia a doua în clasamentul celor mai mari utilizatori de energie regenerabilă din SUA, după Wal-Mart – cel mai mare consumator de energie solară din Statele Unite ale Americii. Ikea a refuzat să dezvăluie preţul investiţiei, însă directorul financiar-contabil, Rob Olson, a spus că proiectul a fost finaţat din cele 2 miliarde de dolari alocaţi pentru bugetul proiectelor de energie, pe perioada 2009-2015.

Proiectul va fi mult mai mare decât cele construite în alte 8 ţări, printre care şi Canada şi Germania. Prin investiţia anunţată, Ikea va deveni independentă din punct de vedere energetic şi va ajunge să producă două treimi din consumul total propriu de energie la nivel global. În prezent, Ikea produce 37%, potrivit declaraţiilor lui Olson.

Compania suedeză produce şi energie solară cu ajutorul celor 550.000 de panouri, dar şi energie geotermică, obţinută din căldura aflată în interiorul pământului.

“Parcul din Illinois este o investiţie pe termen lung. Energia eoliană are un potenţial foarte mare. Bineînteţes că vrem să contribuim la protecţia mediului, însă investiţia a fost făcută şi din motive economice”, a spus Olson.  

Directorul financiar al companiei a mai declarat că SUA prezintă anumite avantaje pentru producerea de energie eoliană, precum ţinuturile de şes şi o densitate scăzută a populaţiei în acele zone. Illinois este deja unul dintre cele mai mari state producătoare de energie eoliană din SUA.

“Ikea este printre singurele companii care adoptă o poziţie avangardista, investind în propriile proiecte de energie, cu scopul de a-şi reduce dependenţa de combustibilii minerali”, a declarat Andrew Winston, fondatorul companiei de consultanţă pe strategii de mediu, Winston Eco-Strategies.

Vânzările au crescut cu peste 30% în ultimii 5 ani, ajungând la valoarea de 40 de miliarde de dolari,  însă retailerului suedez continuă să caute mai multe oportunităţi în SUA – în prezent se doreşte expansiunea în Miami şi deschiderea de magazine în Kansas şi St. Louis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO