Business Internaţional

Noua eră a UniCredit începe cu un val de controverse: Salariul CEO-ului Andrea Orcel ridică semne de întrebare de-a lungul consilierilor băncii

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

14.04.2021, 13:14 538

Salariul pe care îl poate câştiga noul CEO UniCredit, Andrea Orcel, a stârnit un val de controverse de-a lungul principalilor consilier ai băncii italiene, care îndeamnă acum acţionarii împotriva compensaţiilor anuale, notează Bloomberg.

Firma de consultanţă Institutional Shareholder Services (ISS) estimează că salariul lui Orcel – 7,5 milioane de euro – ar fi de două ori mai mare decât cel al predecesorului său, Jean Pierre Mustier.

„Compensaţiile noului CEO prezintă temeri considerabile”, le-a scris ISS investitorilor, adăugând că pachetul salarial „intră în dezacord cu actualul context global”, recomandările Băncii Centrale Europene şi „sobrietatea” erei Mustier. Fostul CEO şi-a dat demisia la sfârşitul anului trecut din cauza unor dispute privind strategia companiei.

Orcel putea să primească peste 40 de milioane de euro din partea UBS în cazul în care ar fi stat departe de competiţie, primind deja 16 milioane de euro de când a părăsit banca elveţiană.

De vreme ce UniCredit a declarat că nu îi va oferi diferenţa, mişcarea implică faptul că Orcel va renunţa la aproximativ 25 de milioane de euro pentru a conduce creditorul cu sediul în Milano.

Anterior, Orcel a fost dat în judecată de Banco Santander din Spania pentru suma de 100 de milioane de euro, după ce banca a anunţat că îl va angaja anul trecut, înainte de a se răzgândi.

Acţiunile UniCredit au scăzut până la această oră (13:10) cu 1,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO