Business Internaţional

Norvegienii le dau lectii de investitii chinezilor si rusilor

19.10.2007, 14:14 26

Sediul bancii centrale a Norvegiei din Oslo, o cladire de sapte etaje imprejmuita de garduri vii si statui de atleti, a devenit in ultima vreme un adevarat centru de pelerinaj pentru specialistii in economie veniti din Beijing sau Moscova.
Ei vin la sediul Norges Bank pentru a invata secretele succesului de la scandinavii care nu au adus prejudicii economiei si nici nu au perturbat pietele straine cu investitiile facute cu banii castigati din operatiunile petroliere, scrie Bloomberg.
Valoarea sfaturilor norvegienilor este data de rapoartele regulate care atesta castiguri enorme din administrarea a mai bine de 356 de miliarde de dolari (250 de miliarde de euro) castigati din petrol.
Conduita fondurilor de investitii ale guvernelor se va afla pe agenda de lucru la intalnirea ministrilor de finante a G7, grupul celor mai industrializate 7 tari.
"Exista o mare posibilitate ca fondurile de investitii detinute de guverne sa adopte metodele folosite de fondurile deschise de investitii, cum se intampla in cazul Norvegiei", a declarat Gerard Lyons, economist-sef la Standard Chartered Bank din Londra. "In caz contrar, exista posibilitatea izbucnirii de conflicte intre diverse fonduri de investitii care isi vor disputa suprematia pe piata investitiilor internationale."
Rapoarte eliberate de firma Morgan Stanley arata ca sumele administrate de astfel de fonduri vor atinge 1.200 de miliarde de dolari (845 de miliarde de euro) in urmatorii zece ani datorita investitiilor masive ale unor tari ca Rusia, China, Bolivia sau Irak.
Atat SUA, cat si tarile din vestul Europei se tem de efectele unei infuzii de bani pe pietele de capital sau de masurile protectioniste ce pot fi luate impotriva investitorilor agresivi din anumite domenii-cheie.
"Situatia devine incet, incet o problema, una care trebuie solutionata urgent. Daca nu o rezolvam cat mai curand, prosperitatea globala poate fi afectata", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Grupul G7 incearca sa evite o situatie conflictuala prin dezbaterile la care vor lua parte si oficialii fondurilor norvegiene.
Modelul norvegian pare atractiv pentru ambele tabere. "Calatoriile si discursurile tinute in legatura cu investitiile pot fi cu usurinta considerate slujba mea full time", a afirmat Martin Skancke, director al departamentului de asset management din cadrul Ministerului norvegian de Finante.
Norvegia, locul cinci mondial dupa exporturile de petrol, investeste castigurile provenite din aceste afaceri pe 42 de piete distincte si in 31 de valute internationale. Sumele investite sunt echivalentul a 75.000 de dolari (53.000 de euro) pentru fiecare norvegian. Fondul national de pensii din Norvegia este cel mai mare din Europa si este surclasat numai de cel din Emiratele Arabe Unite in clasamentul fondurilor administrate de stat.
Diferenta principala dintre fondul de investitii norvegian si cele din Emirate sau Singapore este transparenta operatiunilor. Performantele si riscurile sunt raportate trimestrial, iar proprietatile si actiunile achizitionate de la peste 3.500 companii sunt raportate anual.
In majoritatea cazurilor, investitiile fondului norvegian nu depasesc 1% din actiunile disponibile. Conducerea fondului stabileste regulat intalniri cu presa si reprezentantii Parlamentului.
Acest lucru inseamna ca fondul nu este privit ca unul cu risc crescut de volatilitate si ca interesul principal este castigul, nu politica, a afirmat Knut Kjaer, directorul fondului.
"Pentru noi este foarte important sa fim considerati o organizatie de investitii caracterizata prin profesionalism. Nu am avut niciodata probleme pe piata, deoarece administram o proprietate guvernamentala", a mai adaugat Kjaer, numit cel mai puternic om din Norvegia de catre grupul londonez Times.
O alta caracteristica atractiva a fondului norvegian de investitii sunt dividendele. Anul trecut, fondul a oferit 7,9% din valoarea investitiilor actionarilor, iar in ultimii zece ani, media acestora a fost de 6,5%.
Dupa scaderea ratei inflatiei, a costurilor si taxelor de administrare, fondul a returnat anual 4,6% din valoarea investitiilor initiale, depasind astfel cifrele reper stabilite de guvern calculate in raport cu actiuni din 27 de tari, respectiv obligatiuni din 21 de tari.
"Norvegienii sunt convinsi ca transparenta este cea mai buna solutie in cazul unui fond de investitii. Este un semn foarte bun ca guvernele altor tari cauta sfaturi la Oslo", a afirmat secretarul adjunct al Trezoreriei Statelor Unite, Robert Kimmitt.
In cadrul unei vizite la Oslo, ministrul de finante al Rusiei, Alexei Kudrin, a numit fondul de investitii norvegian "un exemplu de management de inalta clasa". De asemenea, guvernatorul bancii centrale din China, Zhou Xiaochuan, economisti din Irak, Timorul de Est, Kazahstan si Bolivia au vizitat Oslo anul acesta pentru a se intalni cu oficialii Norges Bank.
In ceea ce priveste Norvegia, managerii fondurilor cauta in continuare cai de a spori profitul. Banca deschide o noua reprezentanta in Shanghai, care se va alatura celor din New York si Londra, iar personalul va fi marit cu circa 50 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO