Business Internaţional

Norvegia a propus stabilirea unei tranşe minime obligatorii de rambursare

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

19.03.2015, 00:04 1806
Pentru că în Norvegia gradul de îndatorare al populaţiei a ajuns la nivel record, iar preţurile de pe piaţa imobiliară cresc, autorităţile financiare vor să înlăture orice pericol pentru economie şi au propus obligarea norvegienilor să plă­tească cel puţin 2,5% pe an din datoria pe care au făcut-o pentru cumpărarea unei locuinţe, scrie publicaţia franceză Le Figaro. 

Tranşa de 2,5% pe an ar fi obligatorie pentru creditele care reprezintă peste 65% din valoarea imobilului. Autorităţile au propus, de asemenea, înăsprirea condiţiilor de creditare în sensul că debitorul va trebui să poată rezista, în simulările băncilor, unei majorări a ratei de dobândă de la 5% la 6%. O altă recomandare prevede reducerea raportului dintre credit şi valoarea imobilului de la 70% la 65%.

Încurajaţi de prosperitatea adusă ţării de veniturile din petrol şi de dobânzile reduse, norvegienii au ajuns la unul dintre cele mai ridicate grade de îndatorare din lume. Datoria medie este de 2,3 ori mai mare decât venitul disponibil, conform datelor de la sfârşitul anului trecut.

Pentru ca situaţia să fie şi mai complicată, preţurile locuinţelor s-au majorat cu 120% de la începutul anului 2003. În ultimele 12 luni, locuinţele s-au scumpit cu aproape 9%, în timp ce datoria gospodăriilor s-a majorat cu 6,2%.

Aceste evoluţii îi fac pe numeroşi analişti financiari să creadă că pe piaţa norvegiană se umflă o bulă imobiliară. Şocul spargerii unei bule imo­biliare a trimis economia spaniolă, una dintre cele mai mari din UE, într-una dintre cele mai severe crize de după Al Doilea Război Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO