Business Internaţional

Northern Rock se confrunta acum cu o avalansa de clienti care vor sa-si deschida depozite

02.10.2008, 18:05 19

Creditorul ipotecar britanic Northern Rock, preluat de catre guvernul de la Londra in februarie anul acesta, a fost nevoit sa respinga o parte a cererilor consumatorilor privind crearea de depozite in cadrul bancii, scrie Bloomberg.

Miscarea vine dupa ce compania s-a confruntat cu o avalansa de clineti impulsionati de faptul ca banca garanteaza integral depozitele.
Decizia companiei este menita sa mentina cota de piata a acesteia pe segmentul depozitelor bancare la 1,5% si sa asigure ceilalti participanti de pe piata ca banca nu doreste un "avantaj nedrept conferit de sprijinul guvernametal", se arata intr-un comunicat al creditorului din Newcastle.
"Turbulentele recente de pe piata financiara au condus la o explozie a numarului de depozite de retail, iar Northern Rock se vede nevoita sa adopte o serie de masuri menite sa asigure o continuare a angajamentelor competitive pe care banca si le-a asumat", se arata in acelasi comunicat.
Northern Rock beneficiaza de garantii nelimitate pentru depozitele pe care le administreaza, in timp ce clientii altor banci britanice au asigurate doar sume mai mici de 35.000 de lire sterline (44.000 euro). Bradford&Bingley a fost nationalizata partial pe 29 septembrie, iar guvernul a intermediat o preluare a creditorului ipotecar HBOS de catre Lloyds TSB.
Competitia pentru atragerea depozitelor bancare s-a intensificat in ultimul an, in conditiile in care institutiile financiare au devenit dependente de aceasta sursa de finantare pe fondul inghetarii pietei interbancare. In acelasi timp, bancile britanice si-au exprimat ieri ingrijorarea privind decizia guvernului irlandez de a garanta toate depozitele administrate de bancile locale. Planul adoptat de parlamentul irlandez ieri este studiat in prezent de catre autoritatile europene, pentru a depista eventualele neconcordante cu legislatia comunitara.
"Cred ca exista pericolul ca multi dintre consumatori sa-si mute depozitele de la bancile britanice spre cele irlandeze si spre Northern Rock", a declarat Simon Willis, analist in cadrul NCB Stockbrokers.
Bank of Ireland a anuntat o majorare semnificativa a numarului britanicilor care au contactat institutia in ultimele zile. In acelasi timp, compania nationala de servicii postale din Marea Britanie, ale carei depozite se afla in administrarea Bank of Ireland, spune ca a inregistrat un numar foarte mare de solicitari privind eventuale investitii in cadrul companiei.
"Oamenii sunt complet irationali in momentul in care incearca astfel de variane", a declarat Vince Cable, purtatorul de cuvant al Partidului Liberal Democrat britanic. Acesta si-a motivat afirmatiile prin faptul ca 98% din depozitele clientilor britanici sunt garantate de legislatia actuala.
Northern Rock a intrat sub controlul guvernului britanic dupa ce compania a fost salvata in urma unei crize de incredere din partea clientilor, care au format anul trecut cozi imense pentru a-si retrage bani din depozitele bancii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO