Business Internaţional

Northern Rock imprumuta 14,5 mld. euro pentru a scapa de coltii fondurilor de investitii

Northern Rock imprumuta 14,5 mld. euro pentru a scapa de coltii fondurilor de investitii

Creditorul ipotecar Northern Rock este banca britanica cea mai afectata de criza din sectorul financiar international si a avut nevoie de interventia Bancii Angliei pentru a nu se prabusi

09.10.2007, 18:05 10

Northern Rock, banca britanica cea mai afectata de recenta criza financiara, va contracta un imprumut de 10 mld. lire sterline (14,4 mld. euro) de la Citibank, scrie presa internationala. Aceasta miscare survine in conditiile in care mai multe fonduri de investitii si-au aratat disponibilitatea de a prelua compania.
Exista informatii conform carora Apollo Management si Blackstone, doua dintre cele mai active fonduri de investitii din lume, si-au aratat interesul pentru preluarea Northern Rock, dar aceasta ipoteza nu a fost confirmata de niciunul dintre oficialii celor doua companii. Aceasta informatie vine in conditiile in care alte doua fonduri de investitii, JC Flowers si Cerberus Capital Management, au anuntat intentii similare, acestea purtand deja o serie de tratative cu oficialii Northern Rock si consilierii acestora. Insa, desi lista potentialilor cumparatori se extinde, conditiile de preluare nu sunt foarte favorabile creditorului britanic, din cauza situatiei precare in care se afla.
Dupa anuntul referitor la creditul pe care Northern Rock il va contracta de la Citibank, dar mai ales in urma speculatiilor privind largirea listei de potentiali cumparatori, pretul actiunilor Northern Rock s-a apreciat cu 8,2%, sau 13 penny, pana la 1,71 lire sterline. Pretul actiunilor bancii s-a depreciat cu 73% din momentul in care aceasta a solicitat imprumutul de urgenta.
Criza pe care Northern Rock o traverseaza a devenit un subiect fierbinte de pe agenda politica, dupa ce Banca Angliei a luat decizia de a garanta toate depozitele creditorului ipotecar, miscarea fiind prima de acest gen pe care banca centrala a facut-o in ultimii 100 de ani. Imprumutul de urgenta contractat de la banca centrala are o rata a dobanzii foarte ridicata, ceea ce a limitat si mai mult puterea creditorului britanic, care are nevoie urgenta de un investitor care sa faca o infuzie substantiala de lichiditate.
Dar speculatiile conform carora primul-ministru Gordon Brown ar putea convoca alegeri anticipate a pus presiune pe umerii sefilor de la Northern Rock, care ar fi fost nevoiti sa abandoneze orice plan de preluare. O eventuala preluare a bancii in momentul desfasurarii alegerilor ar fi putut determina critici aspre din partea opozitiei privind modul in care guvernul a reactionat la aceasta criza, dat fiind faptul ca Banca Angliei este subordonata cabinetului Brown. Dar, din moment ce premierul britanic a anuntat ca nu intentioneaza sa convoace alegeri anticipate, presiunea politica nu mai poate fi un impediment pentru Northern Rock.
In cel de-al doilea semestru al anului, Northern Rock are nevoie de fonduri de refinantare de 14 mld. lire sterline (20,2 mld. euro), valoarea acestora urcand anul viitor pana la 30 mld. lire sterline (43,2 mld. euro).
Dupa ce au primit o serie de oferte, oficialii Northern Rock au declarat luna trecuta ca se afla in tratative, dar analistii au avertizat asupra faptului ca actionarii companiei vor beneficia foarte putin in urma unei preluari. Si asta deoarece investitorii acorda o valoare foarte mica actiunilor companiei data fiind situatia precara in care aceasta se afla.
Speculatiile potrivit carora Northern Rock si-ar putea vinde activele la subpret i-au nelinistit pe debitori, din moment ce costurile asigurarilor impotriva creditelor neperformante s-au dublat in ultima saptamana, indicand faptul ca traderii considera ca banca britanica este in pericol de a se prabusi.
Northern Rock a imprumutat 10 mld. lire sterline de la Banca Angliei, iar in cazul in care tratativele cu potentialii cumparatori vor esua, compania ar putea ajunge sub administrarea bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO