Business Internaţional

Norii negri de deasupra Estului se risipesc

16.11.2009, 23:14 23

Investitorii sunt mai optimisti in ceea ce priveste viitorulafacerilor lor din Europa Centrala si de Est, potrivitraspunsurilor oferite de 400 de companii internationale care auparticipat la cel de-al unsprezecelea studiu trimestrial privindindicele climatului de business realizat in octombrie 2009 deagentia de presa Thomson Reuters si de OeKB CEE.

Ultimele rezultate sugereaza ca se observa o imbunatatire asituatiei la nivel de regiune comparativ cu perioada anterioara, inperioada iulie - octombrie indicele climatului de businessapreciindu-se cu 17% si revenind pe un teritoriu pozitiv pentruprima data in ultimul an.

Optimismul in crestere al oamenilor de afaceri se datoreazapotentialului de dezvoltare al afacerilor din regiune, odata cutrecerea recesiunii.

Respondentii au indicat ca punctul culminant al crizei economicesi financiare a fost atins in Europa Centrala si de Est lainceputul lui 2009.

Bulgaria a fost considerat statul cu cele mai bune perspectivein urmatoarele sase luni, starea "de sanatate" a mediului deafaceri din acest stat putandu-se imbunatati simtitor. Ungaria estepusa de asemenea intr-o lumina favorabila.

Daca in ceea ce priveste situatia prezenta investitorii sunt deparere ca situatia filialelor din Bulgaria si Romania este la felde dificila, in viitor ei vad o diferentiere clara a situatiilor incele doua state. Investitorii se arata mai sceptici in ceea cepriveste perspectivele din Romania.

Si in ceea ce priveste perspectivele economice, Bulgaria sta maibine decat Romania, acest lucru putandu-se datora in parte situlburarilor de pe scena politica.

Viitorul se arata favorabil tuturor sectoarelor de business, maiputin constructiilor, care se confrunta in continuare cu o situatiedelicata.

Indicatorul privind asteptarile oamenilor de afaceri a urcat cu26% comparativ cu nivelul obtinut in luna iulie, la ultimul studiu.Respondentii anticipeaza o imbunatatire a situatiei in urmatoarelesase luni in cazul a 33% dintre diviziile din regiune, in timp cepentru 10% sunt asteptate rezultate mai slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO