Business Internaţional

Norii negri ai recesiunii care "intunecau" economia mondiala incep sa se imprastie

Norii negri ai recesiunii care "intunecau" economia mondiala incep sa se imprastie
20.07.2009, 17:20 18

Casele isi gasesc din nou cumparatori

Sectoarele imobiliare din Statele Unite si Marea Britanie, printre cele mai lovite de criza, isi revin odata cu cresterea preturilor la case si cu reluarea activitatii de constructie. Preturile locuintelor din Marea Britanie au crescut cu 0,6% in luna iulie, pe fondul increderii cumparatorilor ca cea mai grea perioada a trecut, dupa ce in luna precedenta se inregistra un declin de 0,4%. In SUA, sectorul constructiilor de imobile a inregistrat in luna iunie o evolutie pozitiva, potrivit surselor oficiale. Departamentul de Comert a raportat ca in aceasta luna s-a inceput constructia a 582.000 de locuinte, cu 3,6% mai multe decat in luna precedenta.

 

Doua dintre marile puteri economice se repun pe picioare

 

Doua dintre cele mai puternice doua economii ale lumii, China si Statele Unite, par a fi depasit cea mai grea perioada a actualei crize mondiale. China a obtinut in cel de-al doilea trimestru un avans economic de 7,9%, devenind astfel prima mare economie care reuseste sa iasa din criza. In cazul SUA, cifrele aferente perioadei aprilie-iunie sunt asteptate sa fie mai bune decat cele din primul trimestru, cand economia s-a contractat cu 5,5%, potrivit directorului pentru buget de la Casa Alba, Peter Orszag. "Desi in T2 cifrele vor continua sa indice un declin al economiei, este posibil sa se observe o evolutie net pozitiva comparativ cu primul trimestru", potrivit lui Orszag.

 

Patru mari banci de pe Wall Street au avut profituri de 12,74 mld. $

Cele mai importante patru banci din Statele Unite, JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup si Bank of America, au raportat in trimestrul al doilea profituri cumulate in valoare de 12,74 mld. dolari (9,03 mld. euro). Citigroup a anuntat cel mai mare profit, de 4,2 mld. dolari (3 mld. euro), urmat de Goldman Sachs cu 3,44 mld. dolari (2,43 mld. euro), JPMorgan cu 2,7 mld. dolari (1,9 mld. euro) si de Bank of America cu 2,4 mld. dolari (1,7 mld. euro). Toate cele patru institutii financiare au obtinut rezultate peste asteptarile analistilor, similare celor din perioada de dinainte de criza, alimentand speculatiile referitoare la o posibila revenire a economiei mondiale.

 

Sectorul auto trage dupa el retailul

In luna iunie vanzarile sectorului de retail din Statele Unite au crescut cu 0,6%, peste estimari, sustinute de avansul consemnat de sectorul auto, potrivit informatiilor Departamentului de Comert. In zona euro, sectorul de retail a crescut usor in luna aprilie pentru ca in luna mai sa consemneze un declin ce este asteptat sa persiste si in luna iunie. Speranta vine insa din sectorul auto, vanzarile de masini la nivel european, ajutate de programele guvernamentale al caror scop este reinnoirea parcului auto, au crescut pentru prima data in ultimele 14 luni. Numarul masinilor noi inmatriculate in Europa a urcat in luna iunie cu 2,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

 

Piata bursiera recupereaza din pierderile de anul trecut

Anul 2009 debuta sub semnul incertitudinii, insa trimestrul doi a readus entuziasmul pe burse. Bursele europene si cele din SUA au avut o evolutie pozitiva si saptamana trecuta, sugerand ca cea mai grea perioada a crizei a trecut. Bursele din SUA au urcat, conducand indicele Standard & Poor's 500 catre cea mai importanta crestere de dupa martie, de 7%. Bursele europene au incheiat saptamana pe verde pentru prima data in ultima luna, indicele Dow Jones Stoxx 600 urcand cu 6,8%, cea mai puternica apreciere saptamanala de dupa noiembrie 2008. Indicele britanic FTSE 100 a avut o evolutie oscilanta, insa a incheiatsaptamana cu un avans de 5,5%.

 

Pretul materiilor prime creste

Pretul materiilor prime creste, in frunte cu aurul si argintul, indicand o revenire a economiei mondiale. Pretul aurului a urcat pe fondul cererii puternice pentru metalele pretioase. In acelasi trend a evoluat si pretul argintului, ajutat de evolutia pozitiva a sectorului imobiliar din Statele Unite. Nici petrolul nu a facut nota discordanta, urcand la un nivel record pentru ultimele doua saptamani, sustinut de evolutia de pe pietele de actiuni si de semnele ca cererea de energie din China isi revine. Petrolul a avut in ultimul an o evolutie oscilanta. Preturile minereului de fier livrat in China a urcat la peste 90 de dolari pe tona pentru prima data in acest an.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO