Business Internaţional

Nord Stream 2: Biden pune în balanţă nemulţumirea faţă de proiect şi dorinţa reparării relaţiilor cu Germania

Nord Stream 2: Biden pune în balanţă nemulţumirea...

Autor: Catalina Apostoiu

23.02.2021, 00:04 249

Navele ruseşti se grăbesc să finalizeze controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2 în Marea Baltică, însă deocamdată preşedintele american Joe Biden rezistă în faţa presiunilor de a impune sancţiuni împotriva proiectului, notează Politico.

În cadrul unei conferinţe recente privind securitatea, Biden nu a menţionat gazoductul, deşi a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin „încearcă să slăbească proiectul european şi alianţa NATO. Acesta vrea să submineze unitatea transatlantică“.

Deocamdată, însă, Biden nu dă curs cererilor membrilor Congresului american de a impune măsuri suplimentare împotriva gazoductului susţinut de Gazprom. Acest lucru nu înseamnă că Washingtonul nu continuă să privească proiectul cu scepticism. Însă noua administraţie americană încearcă să repare relaţiile cu Germania după patru ani de Donald Trump, astfel că aceasta ezită să stârnească nemulţumirea germanilor blocând accesul companiilor care lucrează la proiect la sistemul financiar american.

Cancelarul german Angela Merkel insistă că proiectul este unul de afaceri, şi nu unul politic. Vasele ruseşti, cât şi portul german Mukran, deţinut de guvern dar operat ca un business for-profit, ar putea fi luate în vizor pentru sancţiuni.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat din SUA, a declarat pentru Politico la începutul acestei luni că „sanc­ţiunile reprezintă doar unul din nenumărate in­strumente“.

În Washington, comitetul pentru relaţii externe din Senat doreşte luarea unor măsuri. Senatorul republican Jim Risch declara recent că este profund dezamăgit de raportul Departamentului de Stat privitor la activităţile Nord Stream şi de decizia de a se renunţa la sancţiuni suplimentare împotriva altor entităţi implicate în lucrările de construcţie.

Atitudinea Departamentului, plus un document care dezvăluie că anul trecut Germania s-a oferit să construiască terminale pentru a primi GNL americane dacă Washingtonul promite să nu lanseze noi sancţiuni, au generat zvonuri privind un posibil acord între Washington şi Berlin.

Mateusz Kubiak, consultant la compania poloneză Esperis, spune că estimările Nord Stream privind posibila finalizare a unui segment al proiectului până în vară par optimiste. Totuşi, viteza lucrărilor s-ar putea mai mult decât dubla dacă Akademik Cheskiy, o navă mai avansată, se va alătura efortului, adaugă Kubiak.

Însă Nord Stream ar mai trebui totuşi să găsească firme recunoscute internaţional care să fie dispuse să certifice proiectului, sfidând sancţiunile americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO