Business Internaţional

Noile tensiuni dintre SUA şi China, apărute pe fondul originii pandemiei, impactează bursele internaţionale

Noile tensiuni dintre SUA şi China, apărute pe fondul...

Autor: Dorin Oancea

04.05.2020, 11:51 837

Bursele internaţionale au scăzut luni, pe fondul tensiunilor apărute între SUA şi China cu privire la originea pandemiei, relatează Financial Times.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 0,5% la deschiderea şedinţei, scăderile fiind mai puternice în Europa continentală. În Frankfurt, Dax a scăzut cu 2,9 la sută, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris a scăzut cu 3,1%. Indicele pan-european Stoxx Europe 600, care urmăreşte cele mai mari companii din regiune, a scăzut cu 2,1 la sută.

Scăderile au apărut după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a reiterat duminică afirmaţiile guvernului american care leagă apariţia coronavirusului de laboratorul din Wuhan, China, fără a furniza dovezi. China a negat că virusul provine din laborator.

Într-un interviu televizat, Pompeo a mai spus că statul chinez blochează accesul la informaţii şi refuză să coopereze cu oamenii de ştiinţă care încearcă să dezvolte un vaccin.

Vineri, pieţele americane au scăzut cu 2,8 la sută după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat că va folosi tarifele vamale împotriva Beijingului, aşezând Chinei la originea crizei de sănătate.

de cumpărare a activelor] este ilegal, trimiţând întreaga periferie europeană într-o coadă de coadă", a declarat Sebastien Galy, strateg la Nordea Asset Management.

Şi bursele asiatice au scăzut. Indicele de referinţă Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 3,8%, în timp ce indicele Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 2,7%. Pieţele din Japonia şi China continentală au fost închise.

Şi petrolul are un început slab de săptămână, lovit de îngrijorările legate de surplusul în furnizare şi limitările în depozitare. Referinţa americană West Texas Intermediate a scăzut cu 5,2 la sută, la 18,75 dolari barilul la Londra, în timp ce ţiţeiul Brent, etalonul internaţional, a scăzut cu 0,2 la sută la 26,35 dolari barilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO