Business Internaţional

Noi tensiuni militare prind contur între Taiwan şi China după vizita unui oficial american la Taipei

Noi tensiuni militare prind contur între Taiwan şi...

Autor: Mihai Draghici

18.09.2020, 15:16 159

Taiwanul a mobilizat, vineri, avioane de vânătoare ca reacţie la zboruri militare de intimidare efectuate de armata chineză în contextul vizitei la Taipei a unui membru al Administraţiei Donald Trump, informează agenţia de presă Reuters.

China a condamnat vehement vizita în Taiwan a subsecretarului american pentru Afaceri Economice, Keith Krach, avertizând că evenimentul va fi urmat de "reacţia necesară". China este deranjată de intensificarea relaţiilor Statelor Unite cu Taiwanul, teritoriu chinez. Armata chineză a lansat o serie de exerciţii militare în apropierea Taiwanului.

Potrivit Guvernului de la Taipei, 18 avioane militare chineze s-au apropiat vineri de Taiwan. "Pe 18 septembrie, două bombardiere H-6, opt avioane de vânătoare J-16, patru J-10 şi patru J-11 au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, intrând în zona de identificare aeriană taiwaneză. Forţele Aeriene taiwaneze au mobilizat avioane de vânătoare şi au activat sistemele antiaeriene", a transmis Ministerul Apărării de la Taipei.

Administraţia de la Beijing a explicat că exerciţiile militare sunt o "acţiune necesară pentru protejarea suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale".

Statele Unite au relaţii diplomatice oficiale cu Republica Populară China, nu şi cu Taiwanul, dar furnizează arme Taiwanului şi sunt acuzate de susţinerea aspiraţiilor proindependenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO