Business Internaţional

Noi scăderi pe piaţa crypto după ce India semnalează că ar putea interzice monedele digitale. Ce ar implica decizia

Bitcoinul era pe minus cu 1,3% la ora 19:05

Bitcoinul era pe minus cu 1,3% la ora 19:05

Autor: Eduard Ivanovici

24.11.2021, 19:14 3201

Parlamentul indian va începe să dezbată un proiect de lege privind interzicea criptomonedelor, trimis de către guvernul din New Delhi, începând cu săptămâna viitoare, ziua de 29 noiembrie marcând începutul sesiunii de iarnă a Parlamentului, relatează CNBC.

Legea plănuieşte să interzică monedele digitale private în India, însă va „îngădui anumite excepţii pentru a promova tehnologia de bază din spatele criptomonedelor”.

Şansele ca guvernul să recunoască o criptomonedă drept mijloc oficial de plată sunt mici, însă autorităţile ar permite deţinerea anumitor monede virtuale sub formă de active, precum acţiunile, aurul şi obligaţiunile, spun sursele publicaţiei americane. Totodată, există discuţii conform cărora Boardul privind Valorile Mobiliare din India (SEBI) va fi desemnat drept factor de reglementare.

Potrivit celor mai recente estimări, India numără între 10 milioane şi 20 de milioane de crypto-investitori, cu deţineri totale de 5,39 de miliarde de dolari. În cazul în care criptomonedele vor fi interzise, investitorii vor avea două opţiuni: să îşi vândă activele sau să le păstreze în portofel prin intermediul unor exchange-uri offshore.

„Autorităţile nu vor să vadă cum o criptomonedă concurează direct cu rupie-ul”, susţine Nischal Shetty, CEO-ul WazirX, cel mai mare exchange pe crypto din India, care s-a prăbuşit recent în urma panicii create în rândul investitorilor. La polul opus, susţinătorii proiectului spun că acesta ar îngreuna finanţările lansate asupra organizaţiilor teroriste şi ar reduce numărului proceselor de spălare de bani.

În cazul în care investitorii vor dori să îşi păstreze activele în ciuda deciziei, mutarea monedelor în portofele de tip non-custodial – un device digital care funcţionează asemănător unui card micro SD – ar putea reprezenta o variantă viabilă. Portofele respective – precum Ledger, Trezor, SafePal şi BitLox – depozitează cheia/cheile investitorilor şi, în cazul în care investitorii se tem să îşi ţină portofelele în India, deţinerile pot fi trimise peste hotare către diverse exchange-uri sau pot ajunge în portofelele unor prieteni/membri ai familiei.

Chiar dacă vor fi scoase în afara legii, monedele virtuale vor putea fi tranzacţionate în continuare. Criptomonedele reprezintă o serie de coduri pe computer ce pot nu pot fi interzise în totalitate. Totuşi, o decizie de acest gen ar îngreuna eforturile utilizatorilor mainstream de a tranzacţiona crypto-active. Majoritatea investitorilor din China tranzacţionează prin intermediul unor exchange-uri cu expunere pe crypto şi nu înţeleg aspectele tehnice din spatele portofelelor digitale sau alte dedesubturi ale industriei.

Un alt motiv care îngreunează decizia autorităţilor este numărul mare de investitori din ţară. Conform mai multor rapoarte din presa internaţională, India numără aproape şapte milioane de oameni cu deţineri totale de un miliard de dolari în Bitcoin, cea mai populară monedă din ţară.

În ciuda şocului iniţial, Bitcoinul a scăzut la ora publicării ştirii cu 1,3% şi a ajuns la circa 56.700 de dolari, conform CoinDesk. Ethereum şi Solana au înregistrat declinuri de 2,4%, respectiv 5,4%. Cardano este pe minus cu 9%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO