Business Internaţional

Noi recorduri pe piata petrolului

20.08.2004, 00:00 26

Pretul petrolului a atins noi niveluri record la bursele din New York, dupa ce un raport a indicat faptul ca stocurile de petrol ale Statelor Unite nu pot tine pasul cu cererea de carburanti si combustibil pentru incalzire, scrie Bloomberg.
O crestere cu 9% a importurilor de petrol ale Statelor Unite nu a reusit sa impiedice micsorarea rezervelor pentru a treia saptamana consecutiva, a declarat Departamentul de Energie al SUA. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, OPEC, care asigura mai mult de 30% din cantitatea de petrol la nivel mondial, si-a majorat previziunile referitoare la cererea de petrol pentru al patrulea trimestru, adaugand ca tarile membre produc aproape de limite.
Pretul barilului de petrol a crescut cu  pana la 0,23 $, sau 0,5%, la 47,50 $ la Bursa de Marfuri din New York. Raportat la nivelul anului trecut, pretul petrolului a crescut cu 54%.
Rezervele de petrol ale Statelor Unite au scazut cu 1,3 milioane barili, la 293 milioane barili, saptamana trecuta, au declarat membrii Departamentului de Energie. Cantitatea medie estimata de cei 14 analisti intervievati de Bloomberg era, insa, de 1,88 milioane barili.
Importurile de petrol ale SUA au crescut la 10,4 milioane barili pe zi, fiind pentru a 11-a oara in ultimele 13 saptamani cand depasesc 10 milioane barili. Media importurilor anului a fost de 9,95 milioane barili zilnic, fata de nivelurile record de 9,4 milioane barili zilnic, din 2003.
Compania Iukos, cel mai mare exportator al Rusiei, care ar putea intra in faliment din cauza scandalului taxelor restante catre bugetul de stat, transporta semnificativ mai mult petrol pe calea ferata decat planificase initial, sustine Gennadi Fadeiev, presedintele companiei de stat care detine monopolul transportului feroviar.
Iukos a platit in avans aproximativ 24 milioane $ pentru a-si achita transporturile pana in 10 septembrie. China, care importa petrol din Rusia numai pe calea ferata, va plati costurile aferente transportului, in cazul in care iukos va intra in incapacitate de plata.
Exporturile din Golful Persic ale Irakului raman la jumatate din capacitatea normala pentru a doua saptamana, si nu vor reveni la normal pana cand violentele din sudul tarii vor inceta, a afirmat Dhia Al-Bakka guvernatorul irakian al  OPEC-ului.
Temerile privind epuizarea stocurilor de petrol au aparut pe masura ce cresterea economica a marit consumul. Reprezentantii OPEC au precizat ca cererea de petrol pentru pentru trimestrul urmator va creste la 83,19 milioane barili pe zi, cu 300.000 mai mult decat previzionau luna trecuta.
Cu pretul petrolului crescand in mod constant, OPEC ignora limitele impuse celor 10 membri, exclusiv Irak. Organizatia a stabilit limita la 26 milioane barili zilnic, incepand de luna aceasta, dar afirma ca produce mult mai mult.
Frontline Ltd., cel mai mare operator de petroliere de 2 milioane barili, a raportat o crestere de 9,1% a profitului pe al doilea trimestru, pe masura ce criza petrolului a impulsionat transporturile maritime si tarifele operatorilor.
 Frontline si Teekay Shipping Corp., cele mai mari companii ce opereaza tancuri petroliere, dupa valoarea de capitalizare, vor raporta pentru al doilea an profituri record, din cauza expansiunii economiei mondiale, condusa de China, care a marit substantial consumul.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO