Business Internaţional

Noi efecte ale victoriei lui Trump se fac simtite pe pieţe. Buffet redevine numărul doi în lume, producătorii de arme deschid sticle de şampanie, iar preţul metalelor de bază creşte

Autor: Catalina Apostoiu

13.11.2016, 17:01 2375

Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA schimbă ierarhiile miliardarilor, creează volatilitate pe diferite pieţe, aduce creşteri pentru anumite sectoare. În acelaşi timp, apar semne de întrebare privitoare la capacitatea preşedintelui ales de a-şi pune în aplicare planurile economice

1. Victoria lui Trump îl readuce pe Buffett pe locul doi în topul celor mai bogaţi oameni ai lumii

În urma victoriei lui Donald Trump, Warren Buffett a redevenit al doilea cel mai bogat om al lumii, scrie Bloomberg. Miliardarul şi-a văzut averea crescând cu 6,2 miliarde de dolari săptămâna trecută. Buffett, care a susţinut-o pe democrata Hillary Clinton, a avut de câştigat de pe urma creşterii cu 13% a valorii acţiunilor Wells Fargo după alegerile din 8 noiembrie pe fondul speculaţiilor că o administraţie republicană va aduce o restrângere a reglementărilor şi-i va pune pe tuşă pe unii dintre cei mai fervenţi critici ai industriei. Compania Berkshire Hathaway a lui Buffett deţine 10% din acţiunile băncii cu sediul în San Francisco.

2. Planurile lui Trump pentru infrastructură s-ar putea lovi de un deficit de forţă de muncă

După ani de subfinanţare, infrastructura SUA ar putea beneficia de investiţii masive, conform planurilor lui Donald Trump, scrie CNBC. Finanţarea s-ar putea dovedi totuşi cea mai uşoară parte a planului din moment ce găsirea unui număr suficient de muncitori calificaţi pentru lansarea de noi proiecte ar putea fi mult mai dificilă. Companiile de construcţii întâmpină deja probleme în acoperirea poziţiilor. Aproximativ două treimi din contractorii din sectorul de construcţii spun că nu găsesc muncitori calificaţi, relevă un sondaj realizat de Associated General Contractors. 

3. Promisiunile lui Trump alimentează volatilitatea de pe piaţa metalelor

Preţurile metalelor au oscilat puternic din momentul în care Donald Trump, care a promis să reducă importurile chineze, dar şi să investească în infrastructură, a fost ales preşedinte al SUA, relatează Wall Street Journal. Preţurile cuprului au crescut cu 8,7% de la rezultatele alegerilor, în timp ce aluminiul şi zincul au avansat cu 2,7% şi respectiv 2,4%. Majoritatea preţurilor metalelor au scăzut când a devenit clar că Trump se îndreaptă către o victorie surpriză. De atunci, preţurile au urcat, piaţa cântărind potenţialul efect pozitiv al planurilor lui Trump privitoare la refacerea infrastructurii. 

4. Boom-ul construcţiilor anunţat de Trump determină oraşele şi statele din SUA să se împrumute masiv

Donald Trump promite un boom al infrastructurii, iar unele oraşe şi state din SUA se grăbesc deja să se împrumute, scrie Wall Street Journal. Guvernele de stat şi locale din SUA au emis obligaţiuni de 149 miliarde de dolari pentru noi proiecte de infrastructură până acum în acest an, nivelul împrumuturilor municipale fiind pe cale să depăşească nivelul ultimilor cinci ani, potrivit datelor Reuters. Recent, electoratul a autorizat guvernele de stat şi locale să împrumute încă 55,7 miliarde de dolari pentru proiecte similare, potrivit Ipreo, cel mai ridicat nivel aprobat din 2008. 

5. Alegerea lui Trump, mană cerească pentru producătorii de arme

Victoria lui Donald Trump a impulsionat puternic acţiunile celor mai mari producători de arme ai lumii, în parte datorită scepticismului lui Trump cu privire la NATO, spun traderii, potrivit Deutsche Welle. “Trump a cerut întotdeauna o contribuţie mai substanţială din partea europenilor la eforturile de apărare”, a declarat un trader. În plus, acesta a promis adesea să crească cheltuielile militare în timpul campaniei. Potrivit analiştilor, atitudinea sceptică a viitorului preşedinte american cu privire la NATO ar putea de asemenea determina statele membre să investeascăîn propria securitate. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO