Business Internaţional

Nimeni nu mai cumpara euro, in asteptarea referendumului

27.05.2005, 19:24 18

Moneda europeana s-a depreciat in fata dolarului, dupa ce un sondaj de opinie a indicat o crestere a opozitiei francezilor fata de Constitutia Uniunii Europene, inaintea referendumului din 29 mai, relateaza Bloomberg.

Sondajul facut de institutul TNS-Sofres pentru publicatia Le Monde si televiziunile RTL si LCI indica o crestere a opozitiei cu un punct procentual, pana la 54%. Nicolas Sarkozy, liderul partidului UMP al presedintelui Jacques Chirac, i-a spus prim-ministrului Jean-Pierre Rafarin ca francezii nu vor vota constitutia. Un purtator de cuvant al lui Sarkozy a negat acest lucru.

"Nimeni nu vrea sa cumpere euro cu cateva zile inaintea referendumului UE din Franta", a spus Niels Christensen, un analist financiar de la banca Societe Generale din Paris.

In fata dolarului, euro a scazut la 1,2553 dolari la bursa din Londra, de la 1,2601 dolari, cu o zi inainte, conform sistemului electronic EBS. Cursul valutar ar putea scadea pana la 1,2450 dolari, a spus Christensen.

Dolarul a crescut peste asteptari, conform unui raport prezentat de guvernul Statelor Unite care a aratat ca dezvoltarea economica din primul trimestru a fost mult mai rapida decat s-a estimat initial. Produsul intern brut a crescut cu o rata anuala de 3,6% din ianuarie pana in martie, fata de 3,1%, cat era previzionat.

Moneda nationala americana s-a apreciat fata de euro cu 7,9% anul acesta. Exporturile au atins pragul maxim din luna noiembrie a anului trecut, in timp ce increderea investitorilor in Germania a atins nivelul cel mai scazut din ultimele 21 de luni.

Moneda europeana a inceput deprecierea dupa ce investitorii au distribuit copii cu declaratia lui Sarkozy. Presedintele partidului UMP a spus ca recentul sondaj de opinie ii da motive de ingrijorare, care necesita prelungirea campaniei de promovare a Constitutiei europene.

Chestionarele pana la 10 mai au indicat votul "nu" in frunte. Un esec in Franta ar anula constitutia, care are nevoie de un vot majoritar.

Constitutia Uniunii Europene, care avea scopul de a intari decizia de extindere a UE la 25 de state, propune crearea unui presedinte permanent si va spori rolul Parlamentului European. Conform unui sondaj al institutului Merrill Lynch publicat pe 17 mai, 71% din managerii europeni previzioneaza ca o respingere a constitutiei va slabi moneda europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO