Business Internaţional

Niciun pas în faţă: Europa construieşte un sistem de apărare pentru industriile în pericol să fie preluate de chinezi sau americani

Niciun pas în faţă: Europa construieşte un sistem de...

Autor: Dorin Oancea

18.06.2020, 08:57 163

Uniunea Europeană elaborează noi reguli pentru a împiedica companiile subvenţionate din China sau Statele Unite să preia campioanele sale industriale sau să câştige contracte publice, relatează CNN.

Într-o propunere prezentată public, Comisia Europeană susţine că are nevoie de noi competenţe pentru a preveni concurenţa neloială pe piaţa unică şi pentru a păstra „autonomia strategică” a blocului. "Avem nevoie de instrumentele potrivite pentru a ne asigura că subvenţiile externe nu denaturează piaţa, la fel ca şi în cazul subvenţiilor naţionale", a declarat Margrethe Vestager, comisarul pentru concurenţă şi politica digitală.

Executivul UE vrea să examineze companiile care ar putea utiliza subvenţii de la guverne străine pentru a concura cu companiile din bloc, precum şi achiziţiile firmelor europene de către rivalii străini.

Dacă se constată că un cumpărător străin beneficiază pe nedrept de subvenţii, acesta ar putea fi forţat să restituie banii sau să vândă active pentru a satisface autorităţile europene. În unele cazuri, Uniunea Europeană ar putea bloca achiziţia.

De asemenea, Comisia intenţionează să împiedice acordarea contractelor publice către companii străine care iau subvenţii guvernamentale şi apoi licitează sub nivelul pieţei.

"UE este printre cele mai deschise economii din lume, atrăgând niveluri ridicate de investiţii din partea partenerilor noştri comerciali. Cu toate acestea, deschiderea noastră este ameninţată prin practici comerciale externe, inclusiv subvenţii care denaturează condiţiile de concurenţă echitabile pentru companiile din UE, "a declarat comisarul Phil Hogan.

Noile reguli s-ar aplica tuturor firmelor străine, inclusiv companiilor din SUA, dar oanaliştii spun că obiectivul principal este China.

Companiile chineze de stat fac obiectul unor analize în Europa, în urma eforturilor depuse de Beijing pentru a-şi extinde influenţa pe continent prin proiecte de infrastructură, cum ar fi iniţiativa Belt and Road.

Pandemia a generat noi îngrijorări în ceea ce priveşte protejarea sectoarelor de asistenţă medicală, a furnizării de servicii medicale şi farmaceutice europene faţă de preluările din străinătate. Reducerea preţurilor acţiunilor a făcut vulnerabile şi companiile din alte sectoare.

Propunerea Comisiei va intra într-o perioadă de consultare publică până pe 23 septembrie, cu scopul de a introduce o nouă legislaţie în 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO