Business Internaţional

Nici pandemia şi nici scăderile economice n-au putut împiedica majorările salariilor în Europa de Est: Salariile polonezilor au crescut cu 5%, ajungând la 1.220 euro brut pe lună, în Cehia salariul brut a crescut cu 6,5%, ajungând la 1.459 euro, iar în Ungaria salariul mediu net a ajuns la 830 de euro

În Cehia, cel mai bine plătiţi angajaţi sunt cei din domeniul informaticii şi comunicaţiilor, iar în Ungaria cei din finanţe şi asigurări.

În Cehia, cel mai bine plătiţi angajaţi sunt cei din domeniul informaticii şi comunicaţiilor, iar în Ungaria cei din finanţe şi asigurări.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2021, 23:18 717

Salariile polonezilor au crescut cu 5% în ritm anualizat în ultimul trimestru al anului trecut, la 5.457 zloţi brut (1.220 euro) pe lună ♦ În Cehia, cea mai matură economie, în trimestrul patru al anului trecut salariul mediu brut lunar a ajuns la 38.525 coroane (1.459 euro), în creştere cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019 ♦ În Ungaria salariul mediu net în decembrie anul trecut a fost de 298.900 de forinţi (830 euro).

Salariile din statele est-europene au continuat să crească în ultimul trimestru al anului trecut, deşi economiile, raportate la aceleaşi coordonate, au scăzut.

Majoritatea firmelor poloneze au preferat ca mai degrabă să-şi reducă costurile şi investiţiile nonsalariale decât să taie din câştigurile angajaţilor în timpul pandemiei, în timp ce 20% au decis chiar să crească salariile, arată un studiu comandat de compania de contabilitate inFakt din Cracovia. Analiza  a constatat că, pentru a-şi asigura supravie­ţuirea după pandemie, 57% dintre micro­între­prinderi şi 62% dintre întreprinderile mici şi-au redus costurile şi 35% dintre microîntreprinderi şi 42% din firmele mici şi-au limitat investiţiile, scrie The First News.

De asemenea, 80% dintre microîntre­prinderi şi afacerile mici şi-au menţinut nivelul de salarizare, în timp ce cel puţin o cincime din firmele mici au decis să acorde creşteri salariale angajaţilor lor şi 18% au ales să-şi majoreze personalul.

Cu alte cuvinte, firmele au evitat să ia măsuri de reducere a cheltuielilor care ar avea un impact direct asupra angajaţilor lor. Studiul a găsit şi că 38% dintre firme intenţionează să diminueze în continuare costurile în 2021, dar fără să afecteze salariile.

Polonia este o economie aparte în spaţiul est-european. În perioada de boom economic de dinainte de pandemie a beneficiat din plin de forţă de muncă străină temporară, în special din Ucraina. Când a venit criza, muncitorii străini au plecat, permiţând pieţei muncii să menţină jos rata şomajului. O consecinţă a acestei flexibilităţi este că salariile polonezilor au crescut cu 5% în ritm anualizat în ultimul trimestru al anului trecut, la 5.457 zloţi brut (1.220 euro) pe lună, potrivit datelor statistice oficiale. Totuşi, avansul a fost mai lent decât cel din trimestrul anterior, de 6,6%. Însă, în ritm trimestrial, creşterea a accelerat, la 5,6% de la 2,9%.

Salariul mediu brut din 2020 a fost de 5.167 euro, cu 5% mai mare decât în anul precedent.

Analiştii consideră că perspectivele pentru piaţa muncii şi şansele pentru noi creşteri salariale se îmbunătăţesc, având în vedere că Polonia a trecut printr-una dintre cele mai uşoare recesiuni din UE, iar economia îşi va reveni la nivelul de dinainte de criză chiar anul acesta, înaintea majorităţii colegelor din UE, ajutată de consumul privat.

Datele statistice nu mulţumesc pe toată lumea. Luna aceasta, un sindicat al medicilor polonezi i-au cerut premierului Mateusz Morawiecki „salarii la nivelul unui muncitor calificat“. Polonia este cea mai mare economie a regiunii.

În Cehia, cea mai matură economie, în trimestrul patru al anului trecut salariul mediu brut lunar a ajuns la 38.525 coroane (1.459 euro), în creştere cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. În acest timp, preţurile de consum au urcat cu 2,6%, ceea ce înseamnă că salariul mediu real s-a majorat cu 3,8%, a calculat Brno Daily. Cele mai mari salarii sunt în Praga, depăşind media naţională cu aproape 7.500 de coroane. Cel mai bine plătiţi angajaţi sunt cei din domeniul informaticii şi comunicaţiilor, cu o medie de 62.148 coroane pe lună. Însă statistica arată şi o scădere de 3% a numărului de angajaţi în perioada analizată.

Analiştii de la ING vin cu o doză de realism, explicând că, deşi o surpriză plăcută, creşterile salariale din trimestrul patru din Cehia se datorează unor factori excepţionali şi bonusurilor pentru angajaţii din sectorul sănătăţii. Avansul a fost totuşi mai mare decât orice aşteptare, iar creşterea salariului real a fost cea mai rapidă de după primul trimestru din 2019. Remuneraţiile din sectorul sănătăţii au urcat cu peste 30% în ritm anualizat.

Institutul de statistică al Ungariei nu oferă date trimestriale, ci doar pe luni. Astfel, creşterea salariilor a accelerat la 10,6% în ritm anualizat în decembrie, de la 8,6% în luna precedentă. În termeni absoluţi, salariul mediu lunar brut pentru angajaţii cu normă întreagă a fost de 449.400 de forinţi (1.250 euro). Salariul mediu net a fost de 298.900 de forinţi (830 euro), scrie MTI. Luând în calcul o inflaţie de de 2,7% pe 12 luni în decembrie, creşterea reală a salariului a fost de 7,7%. În 2020, salariile au urcat în medie cu 9,7%. Salariile reale au crescut cu 6,2%, la un avans de 3,3% al preţurilor de consum. În decembrie, cele mai mari câştiguri le-au avut angajaţii din sectorul financiar şi din cel de asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO