Business Internaţional

Nici o duminică fără un avertisment. Unul dintre cei mai respectaţi economişti ai lumii: O criză financiară ca cea din 2008 poate veni oricând. Nu am învăţat nimic din greşelile trecutului

Nici o duminică fără un avertisment. Unul dintre cei...

Autor: Răzvan Botea

09.06.2019, 17:15 7450

Unul dintre cei mai respectaţi economişti din lume, Jeffrey Sachs, a spus în cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar că o criză financiară precum cea din 2008 poate veni oricând, având în vedere că vulnerabilităţile economiei mondiale au rămas aceleaşi: subreglementarea capitaluluila nivel mondial şi investiţiile speculative.

„Dacă s-ar putea petrece din nou o criză ca în 2008? Sigur că s-ar putea, din cauză că nu avem protecţie bună împotriva unui astfel de fenomen. Nu am reglementat eficient pieţele internaţionale de capital şi avem foarte multe credite acordate uşor şi o gândire pe termen scurt a unor persoane iresponsabile. Acesta este motivul pentru care economia globală rămâne vulnerabilă.Crizele nu sunt atât de uşor de prevăzut. Prostia este uşor de prevăzut, dar nu este uşor de prevăzut ce fel de prostie va aduce o criză. Ar trebui să avem mai multă grijă. Un mod de a fi mai prudent este să se mai diminueze fenomenul investiţiilor speculative şi să crească investiţiile pe termen lung”, a spus Jefrey Sachs pentru ZF, cu ocazia participării la Astana Economic Forum din Nur-Sultan, Kazahstan.

Jefrey Sachs a studiat la Harvard în SUA, apoi a predat la aceeaşi universitate. Este apreciat de publicaţia The Economist în primii trei cei mai influenţi economişti ai planetei iar New York Times îl consideră cel mai imporant economist din lume.

„Economia gloablă este interconectată şi vulnerabilă la şocuri financiare. Am avut în ultimii 25 de ani două şocuri puternice: unul în 1997, criza financiară asiatică, iar apoi am avut criza financiară din 2008 care a fost la nivel global. De unde vin aceste crize financiare? De la subreglementarea capitalului global. Din cauză că avem un sistem financiar global interconectat. În termeni de lichiditate făcută uşor, se acordă foarte multe credite neperformante. Panica crează o imensă instabilitatea”, a mai spus economistul.

De asemenea, economiştii de la eveniment au apreciat că una dintre cele mai mari ameninţări al adresa creşterii economice globale este tensiunea comercială, în special cea acumulată între SUA şi China. Sachs este de părere că Donald Trump reacţionează mai degrabă impulsiv, fiind susţinut de fapt doar de un grup restrâns de persoane.

Nu cred că vorbim de un război comercial, ci mai degrabă este vorba de o plângere a SUA în privinţa faptului că economia chineză este atât de performantă, este mai degrabă o reacţie nervoasă. Este o politică îndrumată greşit, şi doar câteva persoane susţin aceste politici. Acestea nu sunt susţinute de către publicul larg, este foarte multă confuzie. Sper ca gvernele din lume să spună SUA: calmaţi-vă, nu vrem să avem un alt Război Rece, nu vrem o lume divizată, acestea sunt doar idei proaste. Sper că peste tot în lume ca guvernele să spună către SUA să oprească acţiunile unilaterale. Avem nevoie de un cadru de cooperare mondial, iar plângerile le putem pune pe masa de negocieri, nu să se răsfrângă în ameninţări sau acţiuni unilaterale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO