Business Internaţional

Nici casele de pariuri nu mai vor să audă de Grecia. FMI, Germania şi SUA dau peste mâna întinsă de guvernul grec, care-şi împinge economia spre Grexit şi o „moarte lentă“

Alexis Tsipras , premierul Greciei

Alexis Tsipras , premierul Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

16.04.2015, 20:00 4140

Uşile cancelariilor din „lumea bună“ se închid rând pe rând în faţa politicienilor care conduc Grecia, iar pieţele financiare iau acum în calcul o probabilitate de 77% ca economia elenă, sufocată de datorii, să intre în default în următorii cinci ani.

Poate doar Rusia să mai aibă ceva de oferit cu inima deschisă Greciei: „gaze şi simpatie“, după cum scrie o publicaţie financiară rusească. Dar şi arme, după cum atrage atenţia presa in­ternaţională. Grecia, ţara cu cea mai mare datorie ca procent din PIB din Europa, discută cu Moscova achiziţionarea unor sisteme defensive antirachetă S-300.

De altfel, Grecia este ţara din UE care cheltuie cel mai mult, ca procent din PIB, cu apărarea şi cu importurile de arme. S-300 sunt aceleaşi sisteme pe care Rusia vrea să le livreze Teheranului după ce a renunţat la un embargo autoimpus privind exportul de armament către Iran. Grecia este ţară membră a NATO şi este în posesia unor sisteme S-300 încă din anii 1990.

Între timp, analiştii se grăbesc să trimită avertismente. Grecia are în faţă „un scenariu de moarte lentă“, care include un default şi ieşirea haotică din zona euro, scrie economistul Thanos Vamvakidis de la BofA Merrill Lynch. Dacă politicienii greci nu reuşesc să ajungă la o înţelegere cu creditorii internaţionali ai ţării, Grexitul va fi inevitabil, explică el.
 

„Vei avea de suferit“

Neamţul Wolfgang Schäuble, cel mai influent ministru de finanţe din zona euro, a anunţat într-un interviu pentru Televiziunea Bloomberg că exclude acordarea de concesii Greciei. În altă parte, el a avertizat că această ţară va suferi din cauza promisiunilor pe care guvernul său nu le poate respecta. El a remarcat că Grecia o ducea „peste aşteptări“ de bine înaintea alegerilor din urmă cu trei luni.

„I-am spus premierului grec Alexis Tsipras că dacă le-ai promis alegătorilor în timpul campaniei că vei readuce economia pe creştere şi o vei ţine în zona euro fără a respecta condiţiile programului de bailout, vei avea de suferit“, a spus Schäuble. El este sceptic că Atena şi zona euro vor ajunge la vreun compromis la discuţiile de pe 24 aprilie. Unii analişti au calculat că pe 24 aprilie guvernul grec va rămâne fără bani, notează The Guardian.

Greciei îi era, într-adevăr, mai bine înainte de alegeri, cel puţin pe pieţele de finanţare. În urmă cu aproape un an Atena ţinea titlurile ziarelor cu o revenire spectaculoasă pe piaţa obligaţiunilor. A vândut atunci bonduri pe cinci ani de trei miliarde de euro la un randament de 4,95%.

Cererea pentru aceste titluri a fost de 20 de miliarde de euro. Yieldurile acelor obligaţiuni sunt acum de 19%, ceea ce înseamnă costuri de finanţare cu mult mai mari.

 

Durere pe pieţe

Ieri, randamentele obligaţiunilor cu scadenţa la doi ani au sărit de la 23,8% la 25,2%. Yieldurile titlurilor cu scadenţa la 10 ani au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar acţiunile băncilor greceşti au scăzut cu până la 10% pe bursa de la Atena, la cel mai scăzut nivel din ultimii cel puţin 20 de ani. 

De „vină“ este agenţia de rating Standard & Poor’s, care a retrogradat cu o treaptă calificativul Greciei, aflat deja în categoria nerecomandată pentru investiţii, de la B- la CCC+, cu perspectivă negativă, lipsa unui acord cu creditorii externi punând în pericol achitarea datoriilor pe care le are statul. În traducere, datoriile Greciei au devenit şi mai nesigure.

Financial Times a scris că oficialii greci au abordat, informal, Fondul Monetar Internaţional cu rugămintea de amâna pentru Grecia rambursarea unor datorii. Cererea le-a fost respinsă.

Publicaţia elenă Kathimerini a raportat că partidul Noua Democraţie, una din principalele forţe din opoziţie, apreciază că Grecia va fi forţată să iasă din zona euro.
 

„Ceva trebuie să se schimbe pentru a fi evitat un accident“

Secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, a îndemnat Grecia să ajungă la o înţelegere cu creditorii săi pentru a evita ieşirea din zona euro şi orice criză care ar rezulta din aceasta.

„Nu încape îndoială că dacă această situaţie duce la o criză precum ieşirea Greciei din zona euro, Grecia se va confrunta pe plan intern cu turbulenţe şi dificultăţi enorme. Chiar dacă riscul de contaminare este mai redus decât, să zicem, în 2012 sau mai devreme, asemenea incertitudini nu ar fi ceva bun pentru economia mondială care abia îşi revine dintr-o recesiune adâncă“, a spus Lew. El se va întâlni vineri la Washington cu ministrul de finanţe al Greciei Yanis Varoufakis.

Revenind la analistul Vamvakidis, de la BofA Merrill Lynch, acesta spune că „un Grexit nu se va produce peste noapte. Va fi un scenariu de moarte lentă, iar acest sceariu este, întrucâtva, în desfăşurare. Ceva trebuie să se schimbe pentru a fi evitat un accident“.

Ca un fapt divers, casa de pariuri William Hill refuză să mai accepte pariuri pe ieşirea Greciei din zona euro anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO