Caută doar în titlu
Business Internaţional

New York Times face o dezvăluire care şochează America şi presa internaţională: preşedintele SUA Donald Trump ar fi plătit doar 750 de dolari pe an ca impozit federal pe venit în 2016 şi 2017

Preşedintele SUA Donald Trump ar fi plătit doar 750 de dolari pe an ca impozit federal pe venit în 2016 şi 2017, afirmă publicaţia americană New York Times într-un articol preluat masiv de presa din toată lumea.

De asemenea, Trump nu a plătit impozit pe venit în zece din cei cincisprezece ani anteriori celui în care a devenit preşedinte al SUA, conform aceleiaşi surse, care a anunţat că a obţinut date din declaraţiile fiscale ale acestuia din mai bine de două decenii, cu excepţia celor aferente anilor 2018 şi 2019.

Trump, care candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, a reuşit să plătească impozite mici sau deloc ca urmare a pierderilor înregistrate de afacerile sale, conform declaraţiilor sale fiscale.

Documentele obţinute de publicaţia americană arată doar ceea ce a declarat acesta Agenţiei de Administrare Fiscală a Statelor Unite (IRS) şi nu dezvăluie „adevărata lui avere“.

Pe lângă problema impozitelor, Trump mai are şi datorii de sute de milioane de dolari care vor ajunge în curând la scadenţă şi o dispută cu Fiscul american din cauza unei rambursări fiscale în valoare de 72,9 milioane dolari, solicitată ca urmare a pierderilor înregistrate de afacerile sale. În caz că disputa cu IRS nu s-ar soluţiona în favoarea lui, ar putea fi nevoit să plătească suma de 100 milioane de dolari.

Mai mult, în anul 2017, Trump sau companiile sale au plătit impozite şi taxe mai mari în alte ţări: 15.598 dolari în Panama, 145.400 în India şi 156.824 în Filipine.

Omul de afaceri ajuns în cea mai înaltă funcţie de la Casa Albă refuză de ani de zile să-şi facă publice declaraţiile de venit, spre deosebire de predecesorii săi, un motiv fiind, după cum a susţinut în repetate rânduri, auditul pe care-l întreprinde Fiscul american ca urmare a disputei, ceea ce instituţia afirmă că nu este adevărat. Decla­ra­ţiile de venit ar arăta o altă imagine decât cea pe care doreşte să o proiecteze el, de om de afaceri de succes, dând la iveală venituri de sute de milioane de dolari anual şi pierderi pe măsură, de care s-ar folosi pentru a evita plata impozitelor.

„Domnul Trump a reuşit mai bine să joace rolul de titan al afacerilor decât să fie aşa ceva în realitate,“ afirmă sursa citată.

La rândul său, Donald Trump a calificat, în cadrul unei întâlniri recente cu presa, articolul din New York Times drept „fake news“. Întrebat, totuşi, cum se face că un miliardar a plătit doar câteva sute de dolari impozit în anul în care a devenit preşedinte, acesta a replicat: „Am plătit mult şi am plătit mult şi la impozite pe venit catre statul New York“, conform The Guardian. El susţine că taxele sunt mari în Statul New York şi că a plătit sume mari către acesta, ceea ce se va putea vedea după încheierea auditului fiscal.

Dezvăluirile despre impozitele şi taxele plătite de Trump, care doreşte să obţină un nou mandat în fruntea Statelor Unite, i-ar putea afecta acestuia şansele de a câştiga în alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva democratului Joe Biden, fost vicepreşedinte al SUA pe vremea predecesorului lui Trump, Barack Obama.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.