Business Internaţional

Nestle a pierdut celebrul patent de cafea Nespresso

Nestle a pierdut celebrul patent de cafea Nespresso

Autor: Ştefan Stan

11.10.2013, 17:29 3847

Oficiul European de Patente a revocat patentul Nestle pentru sistemul de cafea Nespresso, aceasta fiind cea mai recentă lovitură pe care grupul elveţian o primeşte în încercarea de a-şi proteja brand-ul de rivali, scrie The Wall Street Journal.

Curtea de apel de la Oficiul European de Patente (EPO)susţine că patentul folosit de către Nestle pentru capsulele compatibile cu dispozitivul Nespresso era invalid şi că va oferi detaliile în săptămânile care urmează.

Decizia EPO este o livitură puternică pentru Nestle, care încearcă să îşi folosească patentele pentru a ţine departe rivali precum Ethical Coffee Company sau Mondelez International să producă capsule de cafea compatibile cu maşinăriile Nespresso.
“Considerăm că decizia nu recunoaşte inovaţia unică a design-ului sistemului Nespersso”, a anunţat compania într-un comunicat.

Nespresso este unul dintre brandurile Nestle cu cea mai mare creştere, care ajunge la vânzări de până la 5 miliarde de euro anual. Acest succes a atras competitorii, care vor şi ei o “felie” din afacerea care aduce profituri mai mari decât cafeaua instant şi creşte cu o rată mai mare.

Drept rezultat al încercării altor companii să intre pe piaţă, rata de creştere a vânzărilor Nestle pe segmentul Nespresso au scăzut la 16% în 2012, faţă de 29% cât era în 2009.

Decizia EPO nu este primul impediment cu care se confruntă Nestle în încercarea de a-şi proteja brandul. În aprilie, un tribunal britanic a decis că Dualit, un producător din Marea Britanie, care vinde capsule de cafea compatibile cu Nespresso, că nu încălca nici un patent al elveţienilor. Totodată anul trecut un tribunal din Dusseldorf a respins o tentativă a Nestle de a opri Ethical Coffee să vândă în Germania capsule compatibile cu Nespresso.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO