Business Internaţional

Nepal: câteva minute de groază au distrus din economie cât şase ani de criză

Sursa foto - Hepta

Sursa foto - Hepta

Autor: Catalina Apostoiu

28.04.2015, 00:03 664
Costul economic al seismului devastator care a lovit Nepalul ar putea depăşi echivalentul a 20% din PIB. Câteva minute de groază au şters din economia nepaleză cam cât au distrus şase ani de criză acută din PIB-ul Greciei.

Pagubele provocate de cutremur economiei Nepalului ar putea depăşi 5 miliarde de dolari, potrivit estimărilor IHS. Nepal, cu 27,8 milioane de locuitori, este una dintre cele mai sărace ţări din Asia, PIB-ul pe cap de locuitor ridicându-se la 694 de dolari în 2013, potrivit Băncii Mondiale, comparativ cu 1.497 dolari în ţara vecină, India, şi 6.807 dolari în China. Economia se bazează masiv pe turism, scrie CNBC.

Cutremurul cu o magnitudine de 7,8 grade care a lovit zona dintre capitala statului asiatic, Kathmandu, şi oraşul Pokhara sâmbăta trecută a pus la pământ locuinţe şi clădiri, monumente vechi de secole şi a produs daune severe în ceea ce priveşte infrastructura. „Standardele de construcţie din Nepal sunt foarte scăzute, de aceea impactul la nivelul clădirilor a fost extrem de sever“, potrivit lui Biswas.

Cutremurul va pune o presiune extremeă asupra resurselor Nepalului, ţară cunoscută în principal pentru Muntele Everest, cel mai înalt din lume.

Haosul politic şi economic domina deja Nepalul cu mult timp înainte de producerea puternicului cutremur, iar dezastrul natural va complica în mod sigur încercările de ieşire din criză, scrie The New York Times.

Din 2006, liderii politici ai ţării au fost incapabili să se pună de acord în privinţa unei constituţii. În interviurile acordate în ultimele zile, nepalezii au declarat că au fost nevoiţi să facă faţă tragediei beneficiind de un sprijin guvernamental minim şi s-au plâns că liderii sunt cei care au făcut ţara vulnerabilă, tolerând standarde scăzute în domeniul construcţiilor şi dezvoltării.

Ţara are un vast potenţial hidroenergetic, însă întreruperile de electricitate sunt la ordinea zilei în Katmandu. Sectorul producţiei se contractă de ani întregi, reprezentând în prezent doar 6% din economia ţării.

Sărăcia domină, nivelul poluării este extreme de ridicat, iar statisticile din domeniul sănătăţii sunt terifiante.

Cu puţine locuri de muncă pe plan local, tinerii nepalez emigrează în masă. În medie, aproximativ 1.500 de nepalezi au plecat peste hotare în căutarea unui loc de muncă în fiecare zi al anului fiscal 2014, faţă de şase pe zi în 1996, conform datelor furnizate de guvernul nepalez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO