Business Internaţional

Nemţii şi francezii vor cel mai mult transformarea UE în Statele Unite ale Europei. ”Cei care se opun vor părăsi pur şi simplu UE”, a promis germanul Martin Schulz

Nemţii şi francezii vor cel mai mult transformarea UE...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.12.2017, 17:21 1155

Aproape o treime dintre nemţi sunt de acord cu planurile liderului social-democrat Martin Schulz de a crea „Statele Unite ale Europei”, însă sprijinul pentru această idee variază pe continent, arată un sondaj de opinie realizat de YouGov.

Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, iar acum liderul Partidului Social-Democrat din Germania, a propus la începutul lunii decembrie elaborarea unui tratat constituţional care ar transforma Uniunea Europeană în Statele Unite ale Europei până în 2025, scrie Politico.

Sondajul YouGov, realizat înainte de Craciun, a găsit că 30% dintre nemţi sunt de acord cu ideea formării Statelor Unite ale Europei, ceea ce face din Germania ţara care sprijină cel mai mult planurile lui Schulz. Sondajul a luat în considerare şapte naţiuni europene. De asemenea, 28% dintre participanţii francezi au spus că sunt de acord cu această propunere.

Cel mai mic sprijin a venit din Marea Britanie, ţară care va părăsi UE în martie 2019. Circa 10% dintre britanici au spus că vad favorabil planurile.

Nici popoarele scandinave – danezii, suedezii, norvegienii şi finlandezii – nu au fost prea entuziasmate. Între 12% şi 13% dintre respondenţii nordici au spus că ar vrea formarea Statelor Unite ale Europei.

Schulz şi-a prezentat planurile la o convenţie a partidului său şi a spus că acestea vor ajunge la statele membre.”Cele care se opun vor părăsi pur şi simplu UE”, a explicat el. Social-democraţii negociază cu cancelarul german Angela Merkel formarea unei noi coaliţii de guvernare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO