Business Internaţional

Nemţii se pregătesc să fuzioneze două mari bănci de stat

Autor: Catalina Apostoiu

21.09.2010, 23:44 13

Doua dintre cele mai mari bănci din sectorul public germanpoartă discuţii în vederea unei fuziuni care ar marca un progres îneforturile de consolidare a sectorului băncilor de stat(Landesbanken), scrie Financial Times.
BayernLB şi WestLB au anunţat că vor decide în acest an dacă-şi voruni forţele în vederea creării celei de-a treia mari bănci aGermaniei din punctul de vedere al activelor.
Presiunile politice exercitate asupra băncilor de stat în sensulrestructurării s-au intensificat după ce mai multe dintre acestea,incluzând BayernLB şi WestLB, au înregistrat pierderi de miliardede euro în timpul crizei financiare.

Autorităţile europene din domeniul concurenţei cer la rândul lorschimbări în cadrul sectorului, inclusiv transferul WestLB cătrenoi proprietari până la sfârşitul anului viitor.
Discuţiile de fuzionare au apărut în urma unor avertis­men­teconform cărora Landes­banken (bănci de stat), creditori controlaţire­gional care depind în principal de pieţele financiare şi nu dede­pozite ale clienţilor pentru a face rost de bani, vor fi seriosafec­tate de cerinţele de capital mai stricte ale acordului BaselIII.
BayernLB şi WestLB au arătat că există probleme com­ple­xe derezolvat. "Procesul se va concentra asupra poziţio­nă­riistrategice a băncii rezultate, finanţării şi riscurilor şiopor­tu­nităţilor de fuzionare", au declarat oficialii celor douăbănci.

Încercările anterioare de consolidare a celor şapte Landesbanken aueşuat, adesea din cauza rivalităţilor politice din­tre landuri şiezitarea băncilor de economii, care sunt co-pro­prietare aleacestor creditori regionali, de a deschide sectorul.
WestLB, cu active de 251 de miliarde de euro la sfârşitul lu­niiiunie, a avut cândva ambiţii mari de investiţii, însă în urma uneiserii de eşecuri, aceasta a fost salvată de stat de două oriîncepând cu 2008.
BayernLB, cu active de 340 de miliarde de euro la sfârşitul luniiiunie, este cea mai profitabilă Landesbank în acest an, cuprofituri brute de 554 de milioane de euro pe primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO