Business Internaţional

Nemţii devorează cu exporturile lor toate ţările lumii, dar acasă la ei nu vor să cheltuiască un ban pentru investiţii

Exporturile Germaniei au crescut cu 1,2% în al doilea trimestru faţă de trimestrul anterior

Exporturile Germaniei au crescut cu 1,2% în al doilea trimestru faţă de trimestrul anterior

Autor: Bogdan Cojocaru

24.08.2016, 20:41 2715

Germania şi-a păstrat rolul de locomotivă a economiei europene. În trimestrul doi în principal exporturile, apoi cheltuielile statului şi consumul privat au ţinut în mişcare cea mai mare piaţă a exportatorilor români.

Surplusul bugetar uriaş oferă guvernului Angelei Merkel suficient spaţiu de manevră finan­ciar înainte de alegerile parlamentare cru­ciale de anul viitor.

Însă nu totul funcţionează bine în acest supermotor economic german: investiţiile în echipamente şi construcţii slăbesc, iar oficialii par mai încrezători în viitor decât firmele. În plus, cele mai recente date sugerează că avansul economiei şi-a pierdut din forţă luna aceasta: activitatea din industria manu­facturieră a încetinit, iar sectorul serviciilor a înre­gistrat cea mai slabă performanţă din ultimele 15 luni, notează Bloomberg.  

În SUA, cea mai mare economie din lume, scăderea investiţiilor companiilor în clădiri şi echipamente este considerată un semn prevestitor de recesiune.

Datele oficiale arată că avansul economiei germane a încetinit de la 0,7% în primul trimestru la 0,4% în perioada aprilie-iunie. În ritm anualizat, creşterea din al doilea trimestru a fost de 3,1%. Cheltuielile guvernului au urcat la 0,6% din PIB, aducând o contribuţie de 0,1 puncte procentuale la creşterea economiei. Exporturile au avansat cu 1,2%, iar im­por­turile au scăzut cu 0,1%. Comerţul ex­tern net a contribuit cu 0,6 puncte procentuale la creşterea economică. Chel­tuielile consu­ma­torilor s-au majorat cu 0,2%, adăugând 0,1 puncte procentuale la creştere. Însă investiţiile s-au retras cu 2,1%, a­vând un impact negativ de 0,4 puncte pro­cen­tuale asupra creşterii.

„De această dată, creşterea a venit mai ales de la comerţul extern şi mai puţin de la cererea internă“, a explicat pentru Reuters Holger Sandte, economist la Nordea Bank. El crede că scumpirea energiei va eroda consumul privat în următoarele luni. „Însă, în pofida unor riscuri, perspectivele economice sunt decente. Surplusul bugetar semnificativ creează destul spaţiu pentru, spre exemplu, creşterea investiţiilor făcute de stat“.

Aproape jumătate din surplusul bugetar de 18,5 miliarde de euro (1,2% din PIB) înregistrat în primul semestru a venit de la bugetul federal, alimentat de veniturile mai mari din taxe în contextul revenirii economiei, al ratei de angajare record şi al consumului privat puternic. Guvernele locale şi sistemul de asigurări sociale au înregistrat, de asemenea, surplusuri.

Creşterea veniturilor din taxe îi permite ministrului de finanţe Wolfgang Schaeuble să majoreze cheltuielile de stat pentru imigranţi şi infrastructură şi să-şi protejeze în acelaşi timp obiectivul de a avea un buget echilibrat înainte de alegerile din 2017.

Referitor la investiţii, Carsten Brzeski, economist şef la ING, spune că acestea “sunt călcâiul lui Ahile pentru economia germană. Pentru impulsionarea investiţiilor într-o economie care îmbătrâneşte este nevoie de sprijin guvernamental. Şi nu doar la nivel naţional, ci şi european“, a spus el.

În pofida creşterii economice, unele dintre cele mai mari companii nemţeşti văd obstacole pe drumul pe care-l au în faţă. Spre exemplu, Siemens şi Evonik Industries se numără printre cele care îndeamnă la prudenţă în ceea ce priveşte evoluţia din viitor a cererii în contextul creşterii riscurilor globale. Aceasta chiar dacă veniturile marilor companii listate au depăşit estimările cu peste 10% în cel de-al doilea trimestru.

În timp ce preşedintele Bundesbank - banca centrală a Germaniei - Jens Weidmann a dat de mai multe ori asigurări că motoarele de creştere economică sunt puternice, încrederea executivilor a fost erodată de votul pentru Brexit, de o lovitură de stat ratată în Turcia şi de atacurile teroriste din Germania şi Franţa.

“Incertitudinile din Turcia şi Marea Britanie ar putea frâna investiţiile în a doua jumătate a anului“, crede Olaf Wortmann, economist la VDMA.

Siemens ar putea fi unul dintre cele mai bune exemple de discordanţă între performanţele rubuste din prezent şi incertitudinile privind viitorul. Cel mai mare grup industrial al Europei a majorat de două ori anul acesta, ultima dată în august, perspectiva pentru venituri doar pentru ca CEO-ul Joe Kaeser să avertizeze că mediul de investiţii se degradează, ceea ce se va reflecta în estimările financiare care vor fi publicate în noiembrie.

Şi în SUA unele tendinţe din sectorul corporate îi tulbură pe analişti. Companiile fac angajări – pe posturi care nu au vreun viitor, ar spune criticii -, salariile cresc, ce-i drept uşor, iar consumatorii cheltuiesc – pe datorie, ar spune cârcotaşii. Revenierea economiei continuă . Însă reticenţa companiilor de a investi în noi echipamente şi clădiri poate fi considerată un semn că urmează o încetinire accentuată. Cel puţin aşa cred analiştii de la Credit Suisse, scrie CNBC.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO