Business Internaţional

Negocierile dintre UE si SUA pe tema subventiilor s-au blocat

21.03.2005, 00:00 16


Uniunea Europeana a facut apel pentru reluarea discutiilor cu SUA pe tema subventiilor guvernamentale acordate producatorilor de aeronave Airbus si Boeing, la o zi dupa ce oficialii SUA afirmau ca discutiile pentru rezolvarea disputei comerciale au intrat in impas, relateaza Bloomberg.


"Regret aceasta decizie unilaterala de a intrerupe negocierile, este prematura si inutila", a declarat Peter Mandelson, comisarul pe probleme comerciale al UE. "Inteleg deplin dificultatile, dar cred ca le-am fi putut depasi cu un efort suplimentar", a adaugat el.


SUA sustin ca guvernele europene au incalcat reglementarile comerciale prin acordarea unor subventii de peste 15 mld. dolari (11,2 mld. euro), din 1967 pana in prezent, companiei Airbus. De cealalta parte, reprezentantii UE spun ca Boeing a beneficiat de un sprijin financiar de 23 mld. dolari (17,2 mld. euro) din partea guvernului american, din 1992 incoace, sub forma de scutiri fiscale, contracte de cercetare pentru dotarea armatei si asistenta acordata furnizorilor.  Mandelson crede ca numirea unui nou negociator comercial american ar putea stimula progresul tratativelor. Joia trecuta, presedintele american George W. Bush l-a numit in functia de negociator-sef pe Robert J. Portman, in locul lui Robert Zoellick.


"As fi bucuros sa ne intoarcem la masa tratativelor si probabil noul reprezentant comercial al SUA va lua in considerare aceasta varianta", a afirmat Mandelson.


Cu o zi inainte de a face aceasta declaratie, Mandelson purtase o discutie cu Zoellick, secretarul de stat american care a fost insarcinat sa continue sa conduca echipa de negociatori americani, desi a parasit functia de negociator-sef cu o luna in urma. La scurt timp, oficialii americani anuntau ca vor inceta negocierile cu privire la subventii, acuzand Bruxellesul ca refuza sa desfasoare discutiile pe principii de buna credinta.


"In ciuda eforturilor pe care le-am facut, este clar ca UE nu doreste sa elimine subventiile guvernamentale. Desi la 11 septembrie UE a acceptat negocierile asupra eliminarii ajutoarelor financiare, in ultimele doua luni au incercat sa schimbe termenii acelei intelegeri", a explicat Richard Mills, purtatorul de cuvant al biroului de negociere al SUA.


In luna decembrie, UE si SUA au decis rezolvarea disputei subventiilor Airbus - Boeing, fara medierea Organizatiei Mondiale a Comertului, pentru a evita erodarea celei mai valoroase relatii comerciale din lume, care inseamna anual 400 mld. dolari (300 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO