Business Internaţional

Nave din SUA, India şi Japonia vor participa la un amplu exerciţiu militar în vestul Pacificului

Nave din SUA, India şi Japonia vor participa la un amplu...

Autor: Mediafax

07.06.2016, 16:21 170

Exerciţiul, care poartă numele Malabar, este un eveniment organizat anual de SUA şi India, la care, anul acesta, va participa şi Japonia, pentru prima dată din 2007, a anunţat Ministerul Apărării de la Tokyo.

În 2015, exerciţiul a avut loc în Golful Bengal, în apropiere de India, însă în acest an, va fi organizat în apropierea unui grup de insule nelocuite, aflat la aproximativ 220 de kilometri sud-est de Taiwan. Arhipeleagul, cunoscut sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China, este controlat de Tokyo şi revendicat de Beijing.

Autorităţile de la Tokyo şi Washington se tem că Beijingul ar putea încerca să-şi extindă influenţa în zona de vest a Pacificului, fapt ce a impulsionat forţele militare japoneze să întărească apărarea grupului de insule prin insalarea de staţii radar şi baterii de rachete antinavă.

În replică la declaraţia secretarului de Stat american, John Kerry, care a recomandat iniţierea de negocieri şi o soluţie paşnică, reprezentanţii chinezi au declarat marţi că Statele Unite ar trebui să joace un rol constructiv în garantarea păcii între statele angrenate în dispute teritoriale în Marea Chinei de Sud.

Beijingul revendică suprafeţe mari din Marea Chinei de Sud, având dispute de ordin teritorial cu Filipine, Vietnam, Malaysia, Taiwan şi Brunei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO