Business Internaţional

NATO a decis includerea Georgiei, Republicii Moldova şi Iordaniei în iniţiativa de consolidare a capacităţilor de apărare

NATO a decis includerea Georgiei, Republicii Moldova şi...

Autor: Luminiţa Bogdan

05.09.2014, 18:26 165

"Am decis lansarea iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare pentru a consolida angajamentul faţă de statele partenere şi a susţine planurile Alianţei pentru asigurarea stabilităţii", a declarat secretarul general al NATO, la finalul summitului de la Newport, din Marea Britanie.

Rasmuseen a adăugat că iniţiativa are în vedere sprijinul NATO pentru aceste ţări în vederea reformelor din domeniul apărării şi securităţii.

În ceea ce priveşte extinderea NATO, Anders Fogh Rasmussen a asigurat că uşile Alianţei rămân deschise. "Uşile NATO rămân deschise, iar fiecare ţară va fi evaluată după propriile merite. Nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra extinderii NATO", a declarat Rasmussen.

El a adăugat că liderii NATO au convenit asupra unui pachet de măsuri pentru a impulsiona pregătirile Georgiei în vederea aderării la NATO şi lansarea unor discuţii aprofundate cu privire la candidatura Muntenegrului, urmând ca, până la sfârşitul anului 2015, să existe o decizie în acest sens.

Secretarul general al NATO a reafirmat, de asemenea, disponibilitatea NATO de a oferi sprijin Libiei în privinţa securităţii, atunci când condiţiile o vor permite. De asemenea, Rasmussen a declarat că Alianţa Nord-Atlantică este gata să ajute Irakul, dacă autorităţile de la Bagdad vor face o solicitare în acest sens.

Anders Fogh Rasmussen a mai anunţat că pachetul de măsuri adoptat la summitul de la Newport vizează 16 puncte prioritare şi include consolidarea apărării cibernetice. "Atacurile cibernetice ameninţă securitatea şi stabilitatea statelor din spaţiul euroatlantic. Apărarea cibernetică face parte din sarcina principală de apărare colectivă a NATO", a menţionat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO