Business Internaţional

Nasdaq vrea să strice fuziunea dintre Bursa de la New York şi Deutsche Boerse

Nasdaq vrea să strice fuziunea dintre Bursa de la New York şi Deutsche Boerse

Autor: Alexandru Matei

23.02.2011, 23:40 19

Grupul american Nasdaq OMX ar putea lansa o ofertă rivală celeia Deutsche Boerse pentru preluarea NYSE Euronext, în încercarea dea nu rămâne în afara valului de consolidare ce a cuprins piaţaoperatorilor bursieri, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Aceasta este una dintre opţiunile luate în calcul de Nasdaq,companie evaluată la 5,7 mld. dolari (4,2 mld. euro), ca răspuns latranzacţiile anunţate în ultima perioadă.

Deutsche Boerse a anunţat luna aceasta că va fuziona cu NYSEEuronext în urma unei tranzacţii în valoare de 10 mld. dolari, întimp ce Bursa din Londra va face un pas similar alături de bursacanadiană TMX pe o piaţă unde marii jucători se văd nevoiţi săreducă costurile pentru a face faţă concurenţei venite din parteaoperatorilor electronici de mici dimensiuni.

O sursă apropiată companiei a declarat că Nasdaq ia înconsiderarea opţiunea de a intra într-o alianţă cuIntercontinentalExchange (ICE) sau Chicago Mercantile Exchange(CME) pentru a pune pe masă o ofertă rivală celei a Deutsche Boersepentru preluarea Bursei de la New York. Dacă nu reuşeşte cu acestplan, Nasdaq va căuta un alt operator pe care să îl cumpere sau înultimă instanţă se va lăsa achiziţionată, miza fiind reducereacosturilor.

Dacă oferta pentru NYSE se va concretiza, Nasdaq este interesatăde afacerile de tranzacţionare de acţiuni ale grupului, în timp ceICE, specializat pe tranzacţionarea de mărfuri, ar putea preluaoperaţiunile de derivative din Europa.

Totuşi, o rupere a înţelegerii dintre NYSE şi nemţi estecomplicată, fiind protejată de o clauză de 337 mil. dolari, iargrupurilor Nasdaq şi ICE le-ar putea lipsi puterea financiară de aveni cu o ofertă mai bună decât cea de 10 mld. dolari lansată deDeutsche Boerse.

În cazul în care această opţiune pică, Nasdaq ar mai aveavarianta cumpărării Chicago Board Options Exchange.

Cea de a treia variantă, cea a propriei vânzări, are şanse micide concretizare pentru că ICE şi CME, cei mai importanţi operatori americani după NYSE, nu sunt extrem de interesaţi de afacerile depe piaţa extrem de competitivă a tranzacţionării de acţiuni pe careNasdaq şi-a construit-o începând cu anul 1971.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO