Business Internaţional

NASA a publicat în premieră 8.400 de fotografii HD de pe Lună. Galerie FOTO

Autor: Florin Badescu

06.10.2015, 10:02 510

Aceste fotografii spectaculoase, unele deja celebre, altele mai puţin cunoscute, par desprinse din filmele SF şi oferă internauţilor din zilele noastre o imagine proaspătă asupra aselenizărilor reuşite de NASA - inclusiv coborârea mai puţin elegantă a lui Buzz Aldrin pe suprafaţa lunară.

Prima misiune cu echipaj uman spre Lună a fost Apollo 8, care a orbitat în jurul satelitului natural al Terrei în Ajunul Crăciunului din 1968, însă momentul în care Neil Armstrong a devenit primul om care a atins suprafaţa Lunii, pe 20 iulie 1969, a reprezentat momentul de vârf al realizărilor NASA din anii 1960.

Fotografiile au fost făcute de Armstrong şi Aldrin în timp ce ieşeau din modulul lunar Apollo şi au surprins dificultatea coborârii pe o scară, în absenţa gravitaţiei.

Alte imagini familiare publicului larg prezintă urmele paşilor astronauţilor americani pe Lună şi imagini cu Terra văzută de pe Lună. Altele, mai puţin cunoscute, prezintă peisajul lunar şi diverse momente în care astronauţii americani colectau probe de pe scoarţa selenară, în jurul modulului lor spaţial.

Pe parcursul tuturor misiunilor Apollo, 12 astronauţi au păşit pe Lună şi au realizat diverse experimente. Ei au realizat cu această ocazie numeroase fotografii spectaculoase, cu ajutorul unor camere de filmat Hasselblad, special adaptate pentru misiunile spaţiale.

Clişeele originale au fost conservate de NASA, însă cercetătorii americani au realizat după acestea copii digitale HD, cu rezoluţii de 1.800 dpi.

 

 

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO