Business Internaţional

“Napoleonul Roşu”, ultimul mare geniu militar al secolului 20, a fost înmormântat duminică

“Napoleonul Roşu”, ultimul mare geniu militar al...

Autor: Cătălina Butan,

13.10.2013, 14:26 17405

Sute de mii de vietnamezi au împânzit străzile capitalei Hanoi duminică pentru a-i aduce un ultim omagiu legendarului general Vo Nguyen Giap, cunoscut ca “Napoleonul  Roşu”, care s-a stins din viaţă la începutul lunii, la vârsta de 102 ani, scrie Reuters.

Vietnamezul Vo Nguzyen Giap este considerat unul dintre cei mai importanţi comandanţi militari ai secolului 20, alături de generalii Montgomery, Rommel şi MacArthur, pentru victoriile răsunătoare împotriva francezilor şi americanilor. El mai este numit „Napoleon cel Roşu” atât pentru geniul său militar dar şi pentru eforturile sale de instaurare şi consolidare a regimului comunist în Vietnam.

Mulţimi de vietnamezi au ieşit pe străzile capitalei Hanoi, cu pancarte în memoria eroului naţional, depăşit în realizări şi prestigiu doar de preşedintele Ho Chi Min, care a militat împotriva colonialismului. vietnamezi s-au înghesuit să-i vadă sicriul conducătorului, transportat cu un vehicul militar către aeroport. Giap va fi înmormântat în provicia sa natală Quang Binh.

Generalul Giap a reuşit să elibereze Vietnamul de controlul occidentalilor şi să aducă stabilitate şi dezvoltare ţării. Giap i-a înfrânt pe francezi în 1954, la Dien Phu, luptă care a marcat sfârşitul colonialismul din întreaga lume. El i-a forţat de asemenea pe americani să renunţe la încercările de a împiedica instaurarea unui regim comunist în Vietnam, alungându-i în 1975, din sudul Vietnamului, care era în acea vreme democratic.

În ultimele decenii ale carierei sale militare, Giap a fost înlăturat de la puterea ţării, primind funcţia de conducător al comitetelor responsabile de ştiinţă şi planificare familială.

Întreaga ţară este în doliu naţional, televiziunile şi radiourile difuzând muzică sumbră pe durata celor două zile de funerarilor lui Giap, supranumit “fratele cel mare” al naţiunii. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO