Business Internaţional

Muzeul Naţional din Bosnia, care a supravieţuit celor două războaie mondiale şi asediului oraşului Sarajevo, a fost închis din cauza crizei

Muzeul Naţional din Bosnia, care a supravieţuit celor două războaie mondiale şi asediului oraşului Sarajevo a fost închis din cauza crizei

Autor: Alina Dan - Mediafax

05.10.2012, 17:27 380

Angajaţii muzeului nu şi-au primit salariile de mai bine de un an şi, din acest motiv, ei şi câteva sute de studenţi au protestat, vineri, în ziua închiderii instituţiei. La Muzeul Naţional din Bosnia se află expus celebrul manuscris Hagada de la Sarajevo, adus aici de o familie de evrei expulzaţi din Spania în perioada Inchiziţiei. Manuscrisul iluminist este scris în limba ebraică şi cuprinde ilustraţii care fac referire la eliberarea din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a evreilor conduşi de Moise şi cei 40 de ani de peregrinare prin deşert. Documentul, considerat cea mai veche hagada, a fost salvat de armata lui Hitler în cel de-Al Doilea Război Mondial.

De câţiva ani, Muzeul Naţional din Bosnia şi alte şase instituţii păstrătoare ale patrimoniului naţional bosniac se luptă pentru a supravieţui, şansa lor fiind, până în prezent, mici finanţări primite de la diferite instituţii guvernamentale.

"O instituţie atât de importantă cum este aceasta nu poate funcţiona din improvizaţii. Autorităţile trebuie să furnizeze fonduri pentru angajaţi - salarii şi cheltuieli de adminstrare", a declarat Adnan Busuladzic, directorul Muzeului Naţional de Istorie din Bosnia.

El a susţinut că instituţia pe care a condus-o până în prezent are nevoie de aproximativ 60.000 de euro lunar, sumă care să îi asigure o bună orgnizare a activităţilor zilnice şi pentru diferite evenimente.

Muzeul a fost înfiinţat în 1888, când Bosnia - Herţegovina făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Din cauza divizării Republicii Socialiste Federative Iugoslave, proces definitivat în 1995, bugetul alocat culturii a avut de suferit. În prezent, Bosnia-Herţegovina nu are un Minister al Culturii. De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992 - 1995), Bosnia este împărţită în două entităţi, Republika Srpska şi Federaţia Croato-Musulmană, legate prin instituţii centrale slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO