Business Internaţional

A murit Ioannis Costopoulos, unul dintre cei mai mari bancheri din Grecia şi cel care a adus Alpha Bank în România la începutul anilor ’90, într-o perioadă în care grupurile financiare nu erau interesate de piaţa românească

A murit Ioannis Costopoulos, unul dintre cei mai mari...

Autor: Eduard Ivanovici

11.03.2021, 00:00 10294

Bancherul grec Ioannis Costopoulos, preşedinte onorific al boardului de directori Alpha Bank, a murit marţi în Atena la vârsta de 83 de ani.

Costopoulos a jucat un rol crucial în ascensiunea pe care a înregistrat-o Alpha Bank în Grecia, devenind în ultimele decenii cea mai mare bancă la nivel naţional.

Contemporanii săi spun că a fost unul dintre cei mai importanţi bancheri din Grecia postbelică, contribuind masiv la modernizarea sistemului bancar.

Din 1996 până în 2005, Costopoulos a fost preşedinte al boardului de directori şi CEO al Alpha Bank. De asemenea, el a înfiinţat în 1993 prima filială a unei bănci străine în România, prin Banca Bucureşti, care şi-a început activitatea un an mai târziu.

Costopoulos i-a recrutat de la Bancorex pe Dan Pascariu, preşedintele băncii, şi pe Radu Graţian Gheţea, prim-vicepreşedinte, pentru a conduce şi a pune pe picioare operaţiunile.

În perioada februarie 2005 – mai 2014, Costopoulos a fost preşedinte executiv al boardului de directori al băncii. Adunarea Generală a Acţionarilor i-a oferit în iunie 2014 titlul de Preşedinte Onorific al Boardului de Directori.

În 2000, Banca Bucureşti a fost redenumită Alpha Bank România, acţionând la acea vreme ca unic consultant pentru Guvernul României la vânzarea de acţiuni pe care acesta îl mai deţinea la Banca Română pentru Dezvoltare – SocGen, operaţiune care a dus la cea mai mare ofertă publică secundară de până atunci pe piaţa românească de capital, conform site-ului oficial Alpha Bank.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO