Business Internaţional

Murdoch mai are putin si devine proprietarul WSJ

27.06.2007, 16:57 8

Dow Jones si News Corp. sunt foarte aproape de a ajunge la o intelegere cu privire la garantarea independentei editoriale a celui mai important ziar economic din lume, The Wall Street Journal (WSJ), cotidian ravnit de mogulul media Rupert Murdoch.
Acordul ar facilita vanzarea publisherului cotidianului WSJ conglomeratului media detinut de Murdoch pentru 5 mld. dolari (3,7 mld. euro), scrie Wall Street Journal.
In conditiile in care este foarte posibil ca intelegerea sa se incheie in cel mai scurt timp, cea mai mare preocupare pentru ambele parti este daca familia Bancroft, care detine controlul asupra Dow Jones inca de la inceputul secolului 20, va sprijini acordul dintre cele doua companii. Desi familia a depasit anumite indoieli pe care le avea la un moment dat cu privire la vanzarea companiei, situatia nu este inca definitivata, unii membri ai acesteia opunandu-se in continuare intelegerii.
Zvonuri privind oferta celor de la News Corp. au aparut in urma cu doua luni, insa initial nu au primit nicio reactie din partea familiei Bancroft. Mai tarziu, dupa aproape patru saptamani de discutii, familia s-a declarat deschisa la oferte, luand-o in considerare si pe cea de la News Corp.
Saptamana trecuta, familia Bancroft a cedat negocierile cu privire la protectia editoriala board-ului Dow Jones, care este favorabil vanzarii. Insa votul final apartine familiei, care detine pachetul majoritar in companie.
Negocierile din ultimele zile au devenit haotice. Cele doua parti au cazut de acord cu privire la existenta unui singur board, insa nu s-a stabilit exact cati membri va avea acesta si cati dintre ei vor fi independenti.
Murdoch a solicitat ca membrii board-ului sa nu aiba legaturi cu Dow Jones, familia Bancroft sau News Corp. Cei de la Dow Jones au acceptat aceasta conditie, dar au cerut la randul lor ca membrii sa-si aleaga succesorii.
Negocieri au existat si cu privire la Codul de Conduita, care ofera angajatilor indicatii cu privire la aspecte ce tin de investitii, donatii politice sau conflicte de interese. Initial, cei de la News Corp. nu au luat nicio propunere de acest fel in considerare, sustinand ca se ghideaza dupa propriile principii care pastreaza integritatea si independenta editoriala a publicatiilor sale. Insa conducerea Dow Jones a insistat pentru pastrarea codului sau si se pare ca au si reusit.
Actiunile Dow Jones au inregistrat o scadere de 2,2%, pana la 57,50 dolari, insa ulterior acestea au crescut cu 3,7%, ajungand la 59,60 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO