Business Internaţional

Muncitorii nemţi vor simţi pe pielea lor impactul furtunii din comerţul mondial

Muncitorii nemţi vor simţi pe pielea lor impactul...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.08.2019, 19:20 760
Şomajul din Germania, care în ultimul deceniu a mers din minim record în nou minim record, nu mai scade şi riscă să-şi schimbe cursul în condiţiile în care angajaţii simt repercusiunile scăderii producţiei industriale, scrie Bloomberg.

Datele pentru iunie, cele mai recente, arată cea mai mare scădere anualizată de după 2009, iar sondajele din industrie sugerează perspective slabe pentru angajări noi. Iar Banca Centrală Europeană contează pe cheltuielile private şi pe investiţii să susţină creşterea economiei şi să ridice preţurile în Germania şi în restul zonei euro în contextul în care exporturile suferă din cauza deteriorării condiţiilor din comerţul mondial. Îngrijorările oficialilor de la BCE sunt îndeajuns de mari pentru ca aceştia să pregătească noi mijloace de stimulare pentru septembrie.

Cifrele oficiale privind locurile de muncă din Germania nu sunt încă alarmante - numărul celor în căutarea unui loc de muncă a crescut cu doar 1.000 în iulie. Însă ce se întâmplă sub această faţadă dă de gândit. Cererea pentru angajaţi noi se înmoaie, angajatorii trec la acorduri de muncă pe termen scurt, ca în criză, iar segmentele mai vul­ne­rabile ale populaţiei încep să simtă dureros presiunile.

„S-a dus faza îm­bună­tăţirilor încontinuu ale condiţiilor de pe piaţa muncii“, spune Stefan Kipar, economist la BayernLB. „Este foarte clar că firmele nu mai efectuează creşteri de personal.“ Unele companii intenţionează să-şi diminueze numărul de angajaţi, cu pro­ducătorul de piese auto Continental  - un barometru al activităţii din industria auto germană -, BASF şi Siemens anunţând concedieri.

Adecco, cea mai mare agenţie de resurse umane din lume, a anunţat ieri că veniturile sale s-au diminuat din cauza creşterii mai lente din Europa, inclusiv din Germania. „Este clar că vedem o slăbiciune continuă în industria manu­facturieră şi în cea auto“, a declarat Alain Dehaze, directorul executiv al Adecco.

Agenţia pentru forţa de muncă din Germania, cu sediul la Nürnberg, consideră că inversarea direcţiei economiei afectează de obicei indicatorii timpurii ai pieţei forţei de muncă în cinci etape. Posturile vacante înregistrate sunt de obicei primele care scad atunci când cererea se înmoaie, urmând diminuarea utilizării forţei de muncă temporare. Ambii indicatori au slăbit în acest an. Reducerea cererii pentru muncă temporară dăunează în special solicitanţilor de locuri de muncă mai vulnerabili, deoarece astfel de contracte reprezintă adesea intrarea pe piaţa muncii pentru persoanele fără calificare. Spre exemplu, aproximativ unul din trei refugiaţi şomeri primeşte în cele din urmă un loc de muncă temporar. Însă aceasta este, de asemenea, cea mai uşoară cale pentru companii de a concedia personalul pe care nu-l mai consideră necesar. Următorul indicator care reacţionează, potrivit agenţiei de muncă, este numărul de angajaţi al căror program de lucru este redus pentru diminuarea costurilor în perioadele cu o cerere mai slabă. Guvernul german compensează tăierile de salarii atunci când angajatorii recurg la această măsură, dar nu în totalitate.

Partea bună pentru muncitori este că îşi pot păstra locurile de muncă; dezavantajul este salariul general mai mic.

Companiile trebuie să înainteze mai întâi o notificare la agenţia de muncă atunci când planifică astfel de aranjamente. Comparativ cu anul trecut, atât notificările, cât şi munca realizată prin contract pe termen scurt au crescut.

Ajutoarele de şomaj sunt un alt indicator de urmărit. Pe măsură ce disponibilizările cresc, iar şansele de a găsi un loc de muncă scad, numărul total de persoane care primesc bani de la guvern creşte. Acest număr a crescut cu 33.000 - sau cu 5% -  în raport cu anul trecut.

Agenţia pentru forţa de muncă ia în considerare o altă zonă unde se observă de slăbiciune. Este vorba de şomajul în rândul muncitorilor necalificaţi, ajutatoarelor - lucrătorii cu calificări mai mici decât cele necesare pentru posturi profesionale sau de experţi. Acesta creşte mai mult decât de obicei pentru această perioadă a anului. Este zona cu cele mai puţine locuri de muncă vacante în raport cu numărul de persoane fără loc de muncă care caută o astfel de muncă.

„Pentru o lungă perioadă de timp am spus că <<Da, există conflictul comercial, există incertitudinile din China, dar impactul se limitează doar la sectorul industrial, la sectorul manufacturier din întreaga zonă euro şi că cererea internă rezistă>>", a spus Carsten Brzeski, economist şef la ING. „Însă această redută se prăbuşeşte, nu numai în Germania, ci şi în toate celelalte economii.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO