Business Internaţional

Munca de la distanţă va rămâne şi după pandemie. Un sondaj recent realizat la Aviva a constatat că 95% din personal ar alege fie munca la distanţă cu normă întreagă, fie o împărţire flexibilă a muncii între domiciliu şi birou odată cu trecerea pandemiei

Munca de la distanţă va rămâne şi după pandemie. Un...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.03.2021, 11:20 422

Munca de la distanţă, utilizată de mai toate afacerile unde activitatea se realiza în vremuri normale de la birou pentru a împiedica îmbolnăvirea personalului devine o tendinţă care va dăinui şi după pandemie.

Un semn în acest sens sunt schimbările care s-au produs la Aviva, unul dintre cele mai mari companii de asigurări din Europa, scrie Bloomberg. După ce s-a alăturat firmei din Marea Britanie anul trecut, Danny Harmer a petrecut doar câteva săptămâni cu noua ei echipă înainte de primul lockdown. Dacă va fi aşa cum îşi doreşte, acesta va fi cel mai mult timp pe care grupul l-a petrecut vreodată împreună.

Harmer, şeful personal de la Aviva, trebuie să-şi facă o imagine despre mediul de lucru după COVID pentru cei 16.000 de angajaţi britanici ai companiei, răspândiţi în 14 clădiri de birouri de la Londra până în oraşul scoţian Perth. Ceea ce a constatat până acum este că, deşi mulţi duc dorul colaborării de la birou, libertatea de a lucra de la distanţă este mai importantă. „Există o schimbare a mentalităţii provocată de pandemie“, spune ea. „Oamenii au experimentat-o şi spun: «Da, vreau aşa ceva».“ Un sondaj recent realizat la Aviva a constatat că 95% din personal ar alege fie munca la distanţă cu normă întreagă, fie o împărţire flexibilă a muncii între domiciliu şi birou odată cu trecerea pandemiei.

Compania încearcă acum să instituie ceea ce Harmer numeşte o politică de lucru „inteligentă“, închizând unele birouri şi oferind tuturor posibilitatea de a se conecta de acasă, cu acces la facilităţile reproiectate ale companiei atunci când simt nevoia.

Această flexibilitate face ca Aviva să devină un pionier în rândul companiilor care se confruntă cu problema locului de muncă post-COVID. Unele îmbrăţişează - sau cel puţin acceptă - o configuraţie hibridă domiciliu-birou. HSBC Holdings prezice o reducere cu 40% a amprentei sale imobiliare pe termen lung, iar Lloyds Banking Group anticipează o reducere de 20% a spaţiului de birouri până în 2023. Cu toate acestea, există oameni mai puţin entuziasmaţi de idee. Unul este David Solomon, director executiv al Goldman Sachs Group, care a numit munca la distanţă „o aberaţie pe care o vom corecta cât mai repede posibil“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO