Business Internaţional

Multe state îşi bazează planurile de revenire postpandemie pe investiţii în infrastructură, însă explozia preţurilor materiilor prime ar putea dilua impactul acestora

Multe state îşi bazează planurile de revenire...

Autor: Catalina Apostoiu

10.08.2021, 00:05 167

Polonia, ca multe alte state, încearcă să-şi întărească economia şubrezită de pandemie cu investiţii în construcţii şi mai ales în infrastructură. În tandem cu reve­nirea economică şi a cererii, pe piaţa de profil preţurile cresc şi apar blocaje deoarece cererea tinde să devină mai puternică decât oferta, Pentru a-şi asigura necesarul de materii prime, Polonia poate realiza achiziţii din Africa, Asia şi Ucraina, a anunţat Piotr Dziadzio, ministru adjunct pentru climat şi mediu.

Guverne din întreaga lume pompează miliarde în proiecte de infrastructură şi construcţii în încercarea de a-şi revigora economiile lovite de pandemie, alimentând puternic cererea de materiale de construcţii. Creşterea dramatică a cererii este de aşteptat însă să pună presiune ascendentă pe preţuri, putând ştirbi impactul unor astfel de investiţii asupra redresării economice.

Autorităţile europene au început aprobarea planurilor naţionale pentru distribuirea fondului de redresare a UE de 800 miliarde de euro, planuri în cadrul cărora sunt alocate şi investiţii în infrastructură.

În cazul Poloniei, cea mai mare economie din ECE, investiţiile în infrastructură sunt o cale dovedită de a permite noi oportunităţi în tran­spor­turi, dar şi una de a creşte potenţialul economic al ţării, scrie Polandin.

Unul dintre proiectele cheie de infrastructură este tunelul de sub râul Swina, care va conecta insulele Uznam şi Wolin. Tunelul va da un impuls economiei poloneze, turiştii şi investitorii urmând să poată ajunge uşor în oraşul Swinoujscie din nord-vestul Poloniei.

O altă investiţie vitală în infrastructură este Via Carpatia, care va conecta regiunile nordice de cele sudice în Europa. Astfel de investiţii atrag investitori, impulsionând economia şi companiile poloneze.

Pentru a-şi asigura necesarul de materii prime, Polonia poate realiza achiziţii din Africa, Asia şi Ucraina, a anunţat Piotr Dziadzio, ministru adjunct pentru climat şi mediu.

În Ungaria, premierul Viktor Orban pariază pe stimulente în domeniul rezidenţial pentru revigorarea economiei după Covid, însă din cauza unei majorări inexorabile de preţuri mulţi unguri nu au acces la una dintre cele mai fierbinţi pieţe rezidenţiale din Europa, notează Reuters.

Guvernul oferă şi granturi de aproximativ 10.000 de dolari pentru renovarea locuinţelor, însă specialiştii de pe piaţa rezidenţială spun că astfel de stimulente vor împinge preţurile în sus prin alimentarea cererii de materiale de construcţii şi forţă de muncă.

În Germania, costurile de reconstrucţie după inundaţiile recente s-ar putea ridica la 6 miliarde de euro, a anunţat ministrul de finanţe Olaf Scholz.

Şi SUA pariază pe investiţii masive în infrastructură pentru refacerea economiei. Preşedintele Joe Biden a propus un pachet de investiţii de 1 miliard de dolari.

Jan Jenisch, CEO al celui mai mare producător de ciment al lumii, Holcim, anticipează că un boom al sectorului de construcţii va dura ani la rând pe fondul unor astfel de planuri, potrivit Financial Times.

Executivi din industrie se tem însă că creşterea preţurilor pe fondul cererii mai mari ar putea dilua impactul cheltuielilor în infrastructură.

În condiţiile în care multe guverne au inclus cheltuielile pe infrastructură în planurile de redresare economică, Fondul Monetar Internaţional a declarat recent că guvernele ar trebui să profite de oportunitatea dobânzilor mici pentru a realiza astfel de investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO