Business Internaţional

​Multe din secţiile de votare din estul Ucrainei rămân închise. „Ucraina este o altă ţară, deci nu văd de ce ar trebui să participăm la vot”

​Multe din secţiile de votare din estul Ucrainei...

Autor: Ioana Tudor

25.05.2014, 15:10 184

Ucrainenii votează astăzi al cincilea preşedinte din scurta sa istorie ca stat independent, iar datele arată o prezenţă puternică la vot în Kiev şi în regiunile de vest ale ţării, în timp ce în estul controlat de separatiştii pro-ruşi multe dintre secţiile de votare au rămas închise.

„Ucraina este o altă ţară deci nu văd de ce ar trebui să participăm la vot. Nu mai contează care va fi rezultatul, nu ne mai interesează”, a spus o locuitoare din oraşul Doneţk, citată de The Guardian.

Locuitorii din vestul Ucrainei consideră votul din această duminică un pas crucial pentru a preveni continuarea dezintegrării Ucrainei după anexarea Crimeei de către Rusia ca răspuns la demiterea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Premierul ucrainean Arseniy Iaţeniuk a făcut un apel către ucraineni să iasă la vot în număr mare pentru a „apăra Ucraina”. În regiunea Doneţk, care şi-a declarat independenţa faţă de guvernul de la Kiev la începutul acestei luni, doar 426 din cele 2.430 de secţii de votare erau deschise duminică. În oraşul Doneţk nu funcţiona nicio secţie.

Aproximativ 1.200 de observatori internaţionali sunt prezenţi în Ucraina, care a mobilizat peste 82.000 de ofiţeri de poliţie şi circa 17.500 voluntari pentru a asigura buna desfăşurare a procesului de votare.

Separatiştii pro-ruşi au ameninţat ieri că vor întrerupe votul folosind „forţa dacă este nevoie”. Violenţele au început în seara de sâmbătă în oraşul Slaviansk, unde doi fotografi străini şi traducătorul care îi însoţea au fost răniţi într-un schimb de arme între separatişti şi forţele ucrainene.

Un militar din cadrul Gărzii Naţionale ucrainene a fost omorât, iar alţi doi au fost răniţi în confruntări armate care au avut loc în această dimineaţă tot în Slaviansk, informează publicaţia Kyiv Post.

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus vineri că va respecta alegerea făcută de poporul ucrainean şi că este gata să colaboreze cu noile autorităţi de la Kiev. „Înţelegem că ucrainenii vor ca ţara lor să depăşească această criză. Le vom respecta alegerea”, a spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO