Business Internaţional

Motorul industrial al Germaniei, cea mai mare economie europeană, rezistă în lupta cu criza, dar “nu totul este roz”

Motorul industrial al Germaniei, cea mai mare economie...

Autor: Catalina Apostoiu

28.12.2021, 11:29 299

Majoritatea companiilor mici şi mijlocii ce constituie motorul economiei germane sunt într-o stare surprinzător de bună la aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, relevă un studiu recent al firmei de consultanţă EY, potrivit Bloomberg.

Dintre cele 800 de aşa-numite companii “Mittelstand” chestionate, 91% au descris actuala stare a businessului lor ca fiind bună sau destul de bună, în timp ce doar 9% au declarat că aceasta este una precară sau tindă să devină astfel, relevă sondajul.

Cele mai optimiste companii au provenit din sectoarele produselor chimice, farma, construcţii şi utilaje, în timp ce sectorul auto a avut cele mai negative perspective.

Michael Marbler, partener EY, arată că situaţia companiilor Mittelstand din cea mai mare economie europeană este “în continuare remarcabil de stabilă”, iar majoritatea companiilor “au învăţat cum să facă faţă pandemiei”.

Totuşi, “nu totul este roz”, nici pe departe, adaugă Marbler. Mulţi retaileri sunt copleşiti de restricţiile anti-coronavirus, iar sectorul auto suferă de pe urma crizei semiconductoarelor.

Companiile au indicat faptul că penuria de muncitori calificaţi reprezintă cea mai mare ameninţate pentru businessul lor, 67% dintre acestea spunând că acesta este un motiv major de îngrijorare, în creştere de la 54% anul trecut.

Creşterea preţurilor materiilor prime, sau volatilitatea acestora, reprezintă următorul motiv important de îngrijorare, urmat de securitatea IT şi preţurile ridicate sau volatile ale energiei.

Peste 99% din companiile germane sunt clasificate ca aparţinând categoriei Mittelstand, acestea reprezentând peste jumătate din numărul total al locurilor de muncă la nivel naţional, potrivit grupului de lobby din industrie BVMW.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO