Business Internaţional

Motive de ingrijorare pentru cresterea economica mondiala

16.08.2004, 00:00 22



Temerile cu privire la slabirea cresterii economice globale au luat amploare la sfarsitul saptamanii trecute, in contextul in care noile informatii evidentiaza un deficit comercial al SUA la niveluri record, slabirea economiei europene si un declin abrupt in Japonia, scrie Financial Times.



Economistii cred ca economia mondiala depinde inca de nivelul consumului american, celelalte mari economii fiind incapabile sa genereze in acest sens o crestere a cererii pe pietele locale.





SUA, deficit comercial record



Unii specialisti pun slabirea consumului pe seama preturilor mari la petrol. In opinia acestora petrolul este cauza principala a majorarii deficitului comercial american cu 8,8 miliarde de dolari, acesta ajungand in iunie la 55,8 miliarde de dolari.



In aceste conditii, asteptarile asupra cresterii economiei americane vor fi revizuite atat pentru cel de-al doilea trimestru cat si pentru restul anului. "Estimarea oficiala de 3% pentru cresterea pe cel de-al doilea trimestru ar putea fi revizuita la 2,5%", crede Mike Englund, economist la ActionEconomics.



Punand sare pe rana, un studiu al Universitatii din Michigan arata un declin al increderii consumatorilor americani la inceputul lunii august.



Importurile s-au majorat in iunie cu 3,3%, la 148,6 miliarde de dolari, in timp ce exporturile au scazut cu 4,3%, la 92,8 miliarde de dolari, cel mai mare declin din septembrie 2001 incoace. Una din cauze pare a fi scaderea exporturilor de produse mari precum avioane si supercalculatoare.



"Intarzierea transportului catorva unitati de acest fel poate avea un efect cosiderabil asupra valorilor deficitului", a afirmat Henry Willmore, economist la Barclays Capital.



Economistii Rezervei Federale au declarat, dupa recenta majorare a dobanzii de referinta, ca "o crestere substantiala a pretului energiei" restrictioneaza cresterea economica.



Pretul energiei este mai mare cu 11,3% in iulie fata de aceeasi luna a anului trecut.





Calcaiul lui Ahile pentru dolar



Dolarul a atins in raport cu euro un minim al ultimelor trei saptamani, dupa anuntul deficitului comercial al SUA, scrie Bloomberg. Moneda americana s-a depreciat si in raport cu alte monede precum yen-ul, lira sterlina si francul elvetian.



"Orice peste deficitul de 48 de miliarde de dolari ar fi afectat dolarul, dar nivelul actual este imens", a declarat Marios Maratheftis, specialist al firmei londineze Standard Chartered Plc.



Dolarul a atins cota de 1,2176 de unitati/ euro si 112,10 yeni/ dolar, in conditiile in care Japonia si zona euro au inregistrat un declin economic pe cel de-al doilea trimestru. Moneda americana se tranzactioneaza la 1,8431 unitati in raport cu lira sterlina si la 1,2385 franci elvetieni/dolar.



Saptamana trecuta dolarul a coborat cu cca. 0,8% in raport cu euro. Maratheftis se asteapta la o scadere a dolarului la 1,29 de unitati/ euro, pana la sfarsitul anului.



"Se confirma faptul ca deficitul comercial va fi intotdeauna calcaiul lui Ahile pentru dolar", a afirmat Shahab Jalinoos, specialist valutar la ABN Amro Holding NV din Londra.





Petrolul, peste 46 de dolari



Contractele futures cu titei au atins niveluri record de peste 46 de dolari pe baril, la bursa de marfuri din New York, conform Bloomberg. Exista temeri indreptatite asupra intreruperii furnizarii de petrol din Irak, Rusia si Venezuela.



Atat instabilitatea politica din Venezuela, problema Iukos din Rusia si luptele din Irak, cat si uraganul Charley din SUA sunt principalele cauze ale cresterii pretului.



Petrolul crud cu livrare in septembrie a urcat cu 1,08 dolari, sau 2,4%, la un pret de inchidere de 46,58 de dolari pe baril la New York, cel mai mare nivel de la lansarea acestor contracte in 1983. Saptamana trecuta preturile au crescut cu 6% iar in raport cu anul trecut cresterea a fost de 51%.



"Daca Venezuela intra intr-o perioada de instabilitate, nu vad unde ar putea ajunge preturile", a declarat Rafael Ramirez, ministrul petrolului din Venezuela.



OPEC pompeaza deja 30 de milioane de barili pe zi, un maxim al ultimilor 25 de ani, desconsiderand cotele oficiale. Arabia Saudita produce in jur de 9,5 milioane de barili pe zi, estimandu-se un nivel de 10 milioane pentru septembrie. Productia Iranului se ridica la aproape 4 milioane de barili pe zi.





Euroregiunea si Japonia: crestere sub asteptari



Cresterea economica din Japonia s-a situat cu mult sub asteptari, fiind in termeni reali de numai 0,4%, comparativ cu ritmul de 1,6% asociat trimestrului precedent.



PIB-ul nominal s-a diminuat cu 0,3%, prima scadere din ultimele cinci trimestre, iar actiunile au atins minimul pe ultimele trei luni.



Cresterea din zona euro, de 0,5%, nu a reusit sa se mentina la nivelul primelor trei luni ale anului. Performantele economice nationale sunt destul de diferite intre ele, Franta inregistrand o crestere puternica, la polul opus situandu-se Olanda si Italia.



Actiunile europene scad in continuare, cresterea economica si profiturile companiilor fiind afectate de pretul petrolului. Companii precum Basf Ag si Deutsche Lufthansa Ag impun ritmul declinului.



Indicele Euro Stoxx 50, pentru cele 12 state din zona euro a scazut cu 1,5%.



La sfarsitul saptamanii trecute, 14 din 17 indici ai pietelor occidentale europene au inregistrat declin. Atat CAC40 cat si DAX au scazut cu 0,3%, ambele atingand nivele minime pentru 2004.



Steven Bell, economist principal la Deutsche Asset Management, crede ca "dupa ce anul trecut am revizuit cresterea economica mondiala in sens pozitiv, in prezent va trebui sa facem acest lucru in sens negativ." dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO